Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

 

Προσωπική δέσμευση ότι δεν θα υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά «δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, το ξέρετε. Είναι ιδεολογήματα αυτά».
 
Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε και το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΔΟΥ που εμποδίζει την είσπραξη του ΦΠΑ και των δημοσίων εσόδων, κάνοντας λόγο για «τις κατεστραμμένες, αποψιλωμένες υπηρεσίες».
 
«Πασχίζουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, αλλά αντιμετωπίζουμε τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία. «Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά», μας λένε. «Όχι», τους απαντάμε», είπε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τον φορολογικό μηχανισμό. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μπορέσουμε να εισπράξουμε ό,τι πρέπει για το ελληνικό Δημόσιο», δεσμεύθηκε.
 
Για τα εισοδήματα 2015 αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
 
Απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015
 
«Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις» για να πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα διαμορφωθεί το νέο φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί στη Βουλή και σε αυτό θα περιλαμβάνεται η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 τα οποία θα δηλωθούν το 2016.
 
«Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που επιβάλλουν οι δανειστές βελτιστοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν με τα δημοσιονομικά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.