Τα σκυλιά ζηλεύουν πράγματι το αφεντικό τους

Τα σκυλιά ζηλεύουν πράγματι το αφεντικό τους

 

 

 

 

Τώρα ξέρουμε. Τα σκυλιά ζηλεύουν. Ερευνητές στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά επιστημονικά ότι τα σκυλιά ζηλεύουν όταν το αφεντικό τους εκδηλώνει την αγάπη του σε κάποιον άλλο. Ποιο είναι, όμως, το πιο ενδιαφέρον ζήτημα στη μελέτη;

Η πραγματική ανακάλυψη εδώ είναι ότι τα συναισθήματα του σκυλιού σχετίζονται με τα δικά μας. Ψυχολόγοι ταξινόμησαν τα ανθρώπινα συναισθήματα σε δύο ιεραρχικές τάξεις. Στο κάτω μέρος είναι ο θυμός και ο φόβος, τα συναισθήματα που προκύπτουν από τον αρχέγονο πυρήνα μας. Στην κορυφή είναι τα πιο πολύπλοκα συναισθήματα, όπως η ενοχή ή ντροπή, που απαιτούν λίγο περισσότερη γνώση. Η ενοχή απαιτεί ένα κομμάτι της λογικής, όπως είναι η ικανότητα να συγκρίνει τις ενέργειες σε ένα ηθικό πρότυπο. Αλλά η ζήλια σε ποια τάξη κατατάσσεται; Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα, προϊόν υψηλότερου επιπέδου σκέψης; («Είναι καλύτερος από μένα;")

Η Christine Harris και η Caroline Prouvost στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο επινόησαν ένα πείραμα. Ζήτησαν 36 ιδιοκτήτες σκύλων να παίξουν με τα σκυλιά τους και με ένα ακόμη σκυλί. Το δεύτερο σκυλί στο ερωτικό τρίγωνο ήταν στην πραγματικότητα ένας απατεώνας, ένας σκύλος-παιχνίδι που γάβγιζε και κουνούσε την ουρά του για 8 δευτερόλεπτα.

Τα ευρήματα ήταν τα αναμενόμενα. Τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν ή να κλαψουρίζουν ή να προσπαθούν να μπουν ανάμεσα στο αφεντικό τους και το νέο σκυλί όταν το χάιδευαν.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά όχι μόνο εκδηλώνουν συμπεριφορές ζήλιας, αλλά και ότι προσπάθησαν κατά το πείραμα να σπάσουν τη σύνδεση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του φαινομενικού αντιπάλου» δήλωσε η Harris σε μια δήλωση. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στο περιοδικό PLoS One. «Δεν μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για υποκειμενικές εμπειρίες των σκύλων, βέβαια, αλλά φαίνεται σαν να είχαν το κίνητρο να προστατεύσουν μια σημαντική κοινωνική σχέση.»

Αν οι σκύλοι ζηλεύουν, τότε η ζήλια είναι ένα πρωτόγονο συναίσθημα που εξελίχθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν (ή τουλάχιστον πολύ πριν την ύπαρξη των ανθρώπων). Οι πίθηκοι εμφανίζουν συμπεριφορές ζήλιας. Αυτήν την τάση εκδηλώνουν και τα βρέφη από τη μήτρα. «Πολλοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι η ζήλια είναι μια κοινωνική κατασκευή των ανθρώπων ή ότι είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται με τις σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις» δήλωσε η Harris. «Τα αποτελέσματά μας αμφισβητούν αυτές τις ιδέες, δείχνοντας ότι τα ζώα εκτός από τους εαυτούς μας εμφανίζουν έντονη αγωνία κάθε φορά που ένας αντίπαλος σφετερίζεται την αγάπη ενός αγαπημένου προσώπου.»

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ζήλια έχει εξελικτικά οφέλη. (Ο Κάρολος Δαρβίνος πίστευε ο σκύλος θα μπορούσε να είναι ζηλιάρης.) Αυτό το πάθος για την προσοχή και τις συμπεριφορές που συνδέονται με αυτό μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί κάτι ζωτικής σημασίας για τα ζωώδη ένστικτά μας, είτε πρόκειται για την κάλυψη των βασικών αναγκών είτε την αναπαραγωγική επιτυχία.

Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε είναι πώς τα σκυλιά πραγματικά αισθάνονται όταν βιώνουν ζήλια. Χάνουν τον ύπνο πάνω στην απιστία μας; Οι ερευνητές λένε ότι η ζήλια είναι η τρίτη κύρια αιτία ανθρωποκτονίας. Δεν είναι πολύ αργά για να επανορθώσετε με το σκυλί σας. Τι λέτε;


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr