ΣΕΤΕ: Τεράστια βλάβη για τον τουρισμό αν αυξηθεί ο ΦΠΑ 120%!

ΣΕΤΕ: Τεράστια βλάβη για τον τουρισμό αν αυξηθεί ο ΦΠΑ 120%!

 

 

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. 

 

Ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε την συμπαράστασή του ΣΕΤΕ στην προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία με τους Εταίρους. "Το σύνολο του τουριστικού τομέα είναι παρόν σε αυτή την εθνική προσπάθεια", ανέφερε χαρακτηριστικά, και επεσήμανε "εξηγήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό που ήδη γνωρίζει και εκείνος, όπως και ο Πρωθυπουργός, ότι ο τουρισμός που είναι το βασικό εθνικό μας προϊόν και κύριος μοχλός για να διατηρηθεί η χώρα όρθια αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού".

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης στην δήλωσή του αμέσως μετά την συνάντηση "ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στο Μ.Ο. των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

 
Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται.
 
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαια των touroperatorsκαι τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.
 
 
Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. 
 
 
Όπως σας είπα και στην αρχή, είμαστε αλληλέγγυοι και θετικοί με τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και επειδή το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η εισπραξιμότητα του, δεσμεύτηκα προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο. Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών" κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.