Χρήστος Βερώνης «Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη φήμη και τη λαμπερή εικόνα της Μυκόνου»

Χρήστος Βερώνης «Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη φήμη και τη λαμπερή εικόνα της Μυκόνου»

 

 

 

Με μεστό και ξεκάθαρο λόγο ο Χρήστος Βερώνης μίλησε για τη στρατηγική που θα αναπτύξει την πενταετία που έρχεται.
 
Η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα μέσα στο κατάμεστο δημαρχείο που μετά από πολλά χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του την πρωτοχρονιά για την κοπή της αγιοβασιλειόπιτας του Δήμου. 
 
Ο δήμαρχος έδωσε την εικόνα για το τι παρέλαβε, αλλά και την στρατηγική πάνω στην οποία θα βαδίσει η νέα δημοτική αρχή τα επόμενα χρόνια.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη φήμη και τη λαμπερή εικόνα της Μυκόνου» επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του νησιού θα προχωρήσει αλλά θα είναι βιώσιμη.
 
«Το νησί θα προστατευτεί. Η Μυκονιάτικη ταυτότητα θα προστατευτεί» τόνισε κατηγορηματικά τονίζοντας με έμφαση «Η συνεργασία μας με όλους   και η κατανόησή προς όλους είναι δεδομένη. Κατανόηση όμως στην ασυδοσία δεν πρόκειται να υπάρξει».
 
Αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα «συνεκτικό, οραματικό, μακράς πνοής, με στόχο να ξανακάνουμε το δήμο Μυκόνου, δήμο των έργων και τη Μύκονο νησί πρότυπο με σύγχρονες πάλι υποδομές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες» το οποίο θα αποτυπώνεται και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου το οποίο σύντομα θα ανατεθεί και θα περιλαμβάνει όλα τα έργα και οι δράσεις της δημοτικής αρχής «αφού επί 10 χρόνια, παρά την ύπαρξη νομικής υποχρέωσης, δεν είχε γίνει η παραμικρή ενέργεια».
 
Σχετικά με τους προϋπολογισμούς του Δήμου, τόνισε ότι στο εξής «θα είναι πραγματικοί και όχι εικονικοί. Αυτό σημαίνει ότι όσα έργα, μελέτες ή υπηρεσίες εντάσσονται στον προϋπολογισμό θα υλοποιούνται με βάση το χρονοδιάγραμμά τους και τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί. Το φαινόμενο να "φουσκώνουμε" στην αρχή του χρόνου τους προϋπολογισμούς με έργα, τα οποία στο τέλος του χρόνου παρουσιάζουν μηδενική εκτέλεση και μηδενική απορρόφηση ,θα εκλείψει». 
 
Μιλώντας για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες τους οποίους συνόψισε στα εξής: 
1) Τα μεγάλα έργα τεχνικής υποδομής στους τομείς αποχέτευσης, ύδρευσης, οδοποιίας ,σχολικής στέγης, λιμενικών εγκαταστάσεων, νέων δημοτικών κτιρίων κλπ .
2) Έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμισης και εξωραϊσμού χώρων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, αλλά και υποβαθμισμένων περιοχών,  δημιουργία χώρων πολλαπλών κοινωνικών δραστηριοτήτων κλπ, όπως  πάρκο αναψυχής, καταφύγιο ζώων κ.α.
3) Νέες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές όπως κολυμβητήριο, σκοπευτήριο, MotoCross, γήπεδα μπάσκετ ,μικρά υπαίθρια θέατρα, χώροι για στέγαση αθλημάτων, π.χ. αισθητική γυμναστική, χώροι συλλόγων κλπ.  
4) Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες στους πάρα κάτω τομείς:
 α) Στον τομέα καθαριότητας
Στόχος μας η καθαρή Μύκονος, με την έγκαιρη και σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων, την συλλογή ογκωδών και βαρέων αντικειμένων, την οδοσάρωση και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων εντός και εκτός οικισμών,  την ενίσχυση της ανακύκλωσης, και σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τη κατασκευή του έργου της Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας των Απορριμμάτων .
Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται και από ιδιώτη εργολάβο αλλά και με ίδια μέσα του δήμου μας.
 Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόστος της  υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, που παρέχεται από ιδιώτη, το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτινάχτηκε στα ύψη,  τετραπλασιάστηκε και προσεγγίζει τα 5.000.000€ το χρόνο. Επειδή η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ανταποδοτική τα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από τα έσοδα. 
Για φέτος η υπηρεσία εμφάνισε έλλειμμα 3.384.000 ευρώ  το οποίο θα καλυφθεί δυστυχώς από πόρους που ο δήμους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει σοβαρά έργα υποδομής. 
 β)  Τομέας οδοφωτισμού .
Άλλο ένα ακανθώδες πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε» τόνισε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας συγκεκριμένα «Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος το 2019 ανέθεσε έργο προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου led προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας. Από τότε μέχρι σήμερα ο δημοτικός φωτισμός παραμένει προβληματικός ,με εκτεταμένες και διαρκείς βλάβες και το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος αυξήθηκε αδικαιολόγητα. Ήδη, πριν ακόμα αναλάβουμε προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και των συμφωνιών που έχουν γίνει ανάμεσα στον εργολάβο του έργου, τον ΔΕΔΔΗΕ και το Δήμο.
 Το κουβάρι είναι πολύ μπλεγμένο αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα βρούμε την άκρη και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θα φωτίσουμε τη Μύκονο! 
 Παράλληλα προγραμματίζουμε την επέκταση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού, σε περιοχές που σήμερα παραμένουν στο σκοτάδι» και συνέχισε 
 
 γ) Κυκλοφοριακό -χώροι στάθμευσης.
Στον τομέα αυτό θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και παρεμβάσεις .
Θα επικαιροποιήσουμε όσες κυκλοφοριακές μελέτες υπάρχουν και θα θέσουμε σε εφαρμογή κανονιστικές αποφάσεις, με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την μείωση των κυκλοφοριακών blackout που παρατηρούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου  κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου .
 Θα απαιτήσουμε την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας  νομοθεσίας σχετικά με την εκτέλεση συγκοινωνίας από ιδιωτικά μέσα.
 Θα φροντίσουμε για την καλύτερη διευθέτηση και αξιοποίηση των δημοτικών χώρων στάθμευσης και θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός  σχεδίου δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης,  υπόγειων και υπέργειων, με σύγχρονες μεθόδους χρηματοδότησης.
 Το σχέδιό μας για τη δημιουργία νέων οδικών αξόνων, απαιτεί σοβαρές μελέτες και προσεκτικό σχεδιασμό. Είμαστε όμως εδώ για τα δύσκολα και θα το ξεκινήσουμε.
  δ) εξυπηρέτηση του πολίτη. Τόσο εγώ ,όσο  οι Αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, θα είμαστε διαρκώς στην υπηρεσία των συμπολιτών μας.
 
Ο κ. Βερώνης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που θα υπάρχει μεταξύ του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των Εντεταλμένων Συμβούλων με όλους τους πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά και την μετάβαση του Δήμου στην ψηφιακή εποχή «Σε επικοινωνία μαζί σας, θα ακούμε τα προβλήματα σας και θα κάνουμε ότι  είναι δυνατόν να δώσουμε λύσεις, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Παράλληλα, για την ταχύτερη και άνετη εξυπηρέτηση των πολιτών ,θα αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, φιλοδοξώντας να κάνουμε το δήμο Μυκόνου, έναν πραγματικά ψηφιακό δήμο, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες».
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον τομέα του τουρισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Το περιβάλλον, οι φυσικοί μας πόροι, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να προστατευτούν καθώς αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και συνθέτουν το πολύτιμο τουριστικό μας προϊόν». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο «καμπανάκι του κινδύνου» που έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια «Το καμπανάκι του κινδύνου σήμανε τα τελευταία χρόνια και μας υποχρεώνει όλους να αφυπνιστούμε και να πάρουμε άμεσα μέτρα . Το περιβάλλον, οι φυσικοί μας πόροι ,η αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να προστατευτούν. Έχουμε χρέος να τα προστατεύσουμε και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».
 
«Αναμφίβολα», ανέφερε «η  ιδιωτική πρωτοβουλία και κυρίως οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες  έχουν δημιουργήσει μία τουριστική υποδομή υψηλών προδιαγραφών ,στο χώρο της φιλοξενίας , της εστίασης, της ψυχαγωγίας και το επίπεδο των παρεχόμενο υπηρεσιών είναι από τα πλέον υψηλά παγκοσμίως. Σε όλα όμως, όπως είπε, υπάρχει ένα όριο» τόνισε, συμπληρώνοντας «Όλα πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων».
 
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτοί οι κανόνες παραβιάστηκαν από ορισμένους, ελάχιστους, τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το νησί μας να μπει στο στόχαστρο. Όπως είπα και στην ορκωμοσίας μας, είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη φήμη και τη λαμπερή εικόνα της Μυκόνου. Η ανάπτυξη του νησιού θα προχωρήσει ,αλλά θα είναι βιώσιμη.
Ως Δημοτική Αρχή θα παρεμβαίνουμε αποφασιστικά στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού μας». 
 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «Η συνεργασία μας με όλους   και η κατανόησή προς όλους είναι δεδομένη. Κατανόηση όμως στην ασυδοσία δεν πρόκειται να υπάρξει. Το νησί θα προστατευτεί. Η Μυκονιάτικη ταυτότητα θα προστατευτεί. Η Δήλος,  τα μουσεία μας, οι εκκλησίες μας ,τα μοναστήρια μας με κορυφαία αυτά της Παναγιάς της Τουρλιανής και το Παλιόκαστρο, θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαδρομών του νησιού μας. Ο Αγροτοτουρισμός,  η τοπική κουζίνα ,τα τοπικά προϊόντα, οι πεζοποριακές διαδρομές, θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού μας». 
 
Και επεσήμανε «Η Μύκονος βέβαια θα εξακολουθήσει να μεσουρανεί ως κοσμοπολίτικο νησί, ως προορισμός του τουρισμού πολυτελείας, ως νησί της χαράς της διασκέδασης της αναψυχής. 
Θα διακρίνεται ως το νησί των ποιοτικών υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στην ψυχαγωγία . Θα εξακολουθήσει να προσελκύει τα πανίσχυρα εμπορικά brands. Οι  μοναδικές  παραλίες μας θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον πλανήτη ,παραμένοντας ταυτόχρονα προσβάσιμες σε όλους. Και το δυναμικό κλάδο της κρουαζιέρας,  για τον οποίο η Μύκονος συνιστά έναν προνομιακό προορισμό,  οφείλουμε να τον διαχειριστούμε με επωφελή για το νησί μας τρόπο. 
 
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι όλες οι περιοχές της Μυκόνου, ο παραδοσιακός οικισμός της χώρας, η Άνω Μερά, οι οικισμοί, πρέπει να επωφελούνται από την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι όλες οι δραστηριότητες να συνυπάρχουν αρμονικά και να εξασφαλίζεται ιδανική ισορροπία. Να προσελκύονται οι επισκέπτες χωρίς να αποξενώνονται οι Μυκονιάτες. Το νησί μας θα πρέπει να προσφέρει ικανοποίηση και ποιότητα ζωής σε αυτούς που το επισκέπτονται αλλά πρωτίστως στους μόνιμους κατοίκους».
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος κάλεσε τους Μυκονιάτες από καταγωγή και τους Μυκονιάτες από επιλογή, να γίνουν κοινωνοί και να βαδίσουν μαζί με την δημοτική αρχή αυτή τη διαδρομή ενωμένοι. «Αυτή την ενδιαφέρουσα διαδρομή που ξεκινάει σήμερα, θέλω να τη βαδίσουμε  ενωμένοι,  με συνοχή, αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη. Όλοι μαζί, Μυκονιάτες από καταγωγή και Μυκονιάτες από επιλογή. Με κοινό όραμα, κοινούς στόχους, κοινές προσδοκίες. Με αισιοδοξία, πίστη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα θα διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον που θέλουμε και μας αξίζει .Την Μύκονο που όλοι μας αγαπάμε, θα την κάνουμε Πρώτη Ξανά και θα την κρατήσουμε για πάντα στην κορυφή».