«Τέλος» στο τέλος χαρτοσήμου το 2020

«Τέλος» στο τέλος χαρτοσήμου το 2020

 

 

Ετησίως το κράτος εισπράττει 370 εκατ. ευρώ φόρων με τη μορφή χαρτοσήμου.
 
Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου δρομολογεί η κυβέρνηση, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να βάζει τέλος στην παρωχημένη νομοθεσία περί Τελών Χαρτοσήμου που κρατάει από το 1931!
 
Το χαρτόσημο επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων με δυο συντελεστές, 3,6% και 2,4% (οι βασικοί συντελεστές είναι 3% και 2%, αλλά επιβάλλεται και εισφορά 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).
 
Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση προϊδέαζε πως μέσα στο 2019 θα είχαμε την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάσταση του με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, αυτός ο σχεδιασμός δεν τελεσφόρησε.
 
Πλέον τη σκυτάλη έχει περάσει στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος με τους συνεργάτες του έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου για το πώς θα καταργηθεί το απαρχαιωμένο και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο περί τελών χαρτοσήμου, χωρίς δημοσιονομικές συνέπειες. 
 
 
Ετησίως το κράτος εισπράττει 370 εκατ. ευρώ φόρων με τη μορφή χαρτοσήμου, εκ των οποίων 128 εκατ. ευρώ από τέλη χαρτοσήμου σε μισθώματα από ακίνητα , 1 εκατ. ευρώ από τέλη χαρτοσήμου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 70 εκατ. ευρώ από το πρόσθετο ποσοστό 20% στα τέλη χαρτοσήμου και 170 εκατ. ευρώ από τα λοιπά τέλη χαρτοσήμου.
 
Εάν καταργηθεί το τέλος χαρτοσήμου θα μειωθεί το φορολογικό κόστος για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, θα γίνει φθηνότερη η σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και δεν θα επιβαρύνονται τον εν λόγω φόρο οι προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
 
Επενδυτική και ταμειακή «ευφορία» θα προκύψει ειδικά στην περίπτωση που το τέλος - το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους- αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.
 
Το πόσο δύσχρηστο είναι το τέλος χαρτοσήμου προκύπτει από πλήθος παραδειγμάτων. Είναι π.χ. ενδεικτικό πως  το τέλος χαρτοσήμου που καταβλήθηκε για σύμβαση δανείου η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ δεν επιστρέφεται. Γιατί; Η φορολογία χαρτοσήμου είναι αυστηρά τυπική και φορολογεί τα έγγραφα κατά την κατάρτιση τους, ανεξάρτητα από την περαιτέρω τύχη τους, δηλαδή, ανεξάρτητα αν εκτελεσθούν (έστω κατά ένα μέρος) όσα συμφωνούνται στην σύμβαση. Συνέπεια της τυπικότητας αυτής της φορολογίας χαρτοσήμου είναι ότι, εάν ακυρωθεί η υπογραφείσα σύμβαση, το τέλος χαρτοσήμου που καταβλήθηκε για την σήμανση της δεν επιστρέφεται. 
 
Πηγή: insider.gr