Απέρριψε την μελέτη της επένδυσης στην περιοχή Καραπέτης το Δ.Σ.

Απέρριψε την μελέτη της επένδυσης στην περιοχή Καραπέτης το Δ.Σ.

 

Αρνητική γνωμοδότηση στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου της Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων για την Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο στη θέση Καραπέτης στην Άνω Μερά, εξέδωσε κατά την χθεσινή του (21/9) συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. 
 
Στην πρώτη και μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, το Δ.Σ. κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για ένα μεγάλο επενδυτικό project που ετοιμάζεται στο νησί. 
 
Πρόκειται για την μεγάλη στρατηγική επένδυση στην περιοχή Καραπέτης στην Άνω Μερά (σε κόλπο νοτίως της παραλίας Καλό Λιβάδι), που μέχρι σήμερα παραμένει αδόμητη.
 
Πολλοί οι προβληματισμοί που τέθηκαν στο τραπέζι σχετικά με την Μύκονο που θέλουμε τα επόμενα χρόνια και την συγκεκριμένη επένδυση η οποία σύμφωνα με τοποθετήσεις συμβούλων ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" για την προσέλκυση και άλλων αντίστοιχων επενδύσεων που έρχονται προσεχώς στο νησί.   
 
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση όπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας παρουσίασαν το έργο, καθώς και τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση του και την διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δύναται να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου. 
 
 
Το επενδυτικό project αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, τελεφερίκ, θέατρο εκδηλώσεων, και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνα κλπ, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων. 
 
Η συνολική έκταση αποτελείται από 13 μικρότερα συνεχόμενα και όμορα αγροτεμάχια τα οποία έχει προσυμφωνήσει να αποκτήσει με οριστικό τίτλο η «AGC EQUITY PARTNERS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.” .
 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τα νέα δεδομένα που εντάσσει στο νησί η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει ενταχθεί στο νόμο στρατηγικών επενδύσεων, και σήμερα συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει στη Ρόδο. 
 
Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώθηκαν κυρίως ως προς το τουριστικό καταφύγιο σκαφών 300 τμ που προβλέπεται στη μελέτη, αλλά και την προσβασιμότητα τόσο στο σημείο της επένδυσης, όσο και στην ακτή για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. 
 
 
Παράλληλα με την αρνητική γνωμοδότησή του για την συγκεκριμένη μελέτη, το Δ.Σ. αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα μία εκτεταμένη διαβούλευση σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Μύκονος τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις. 
 
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή (22/9) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που καλείται να αποφασίσει για την μελέτη, για το αν θα σεβαστεί, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε δήλωσή του ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς μετά το πέρας της συνεδρίασης ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Η τοπική μας κοινωνία με ωριμότητα, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, καλείται να αποφασίσει ποιο θα είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να έχουμε τα επόμενα χρόνια και αν θέλουμε τέτοιου μεγέθους επενδύσεις. Αν δηλαδή θα προκριθεί η χωρίς όρους και όρια ανάπτυξη και οι μεγάλες επενδύσεις ή ένα άλλο μοντέλο που σέβεται το περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού, με την εκκίνηση κατάρτησης ενός νέου χωρικού σχεδίου. 
 
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε από όλους τους θεσμικούς φορείς σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο να σεβαστούν και να στηρίξουν τις αποφάσεις μας και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για τις ζωές μας». 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 22 παρόντες δημοτικούς συμβούλους οι 17 γνωμοδότησαν αρνητικά, ενώ 5 (Βιγλιάρης, Βερώνης, Βαμβακούρης, Γρυπάρη, Αγορογιάννης) δήλωσαν παρών. 
 
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων Χώρας και Άνω Μεράς, ο οποίος γνωμοδότησε επίσης αρνητικά για την μελέτη.