Περιφερειακή συνείδηση στην πράξη, το νέο διοικητικό σχήμα του Νοτίου Αιγαίου

Περιφερειακή συνείδηση στην πράξη, το νέο διοικητικό σχήμα του Νοτίου Αιγαίου

 

 

Αποτύπωση της νέας αντίληψης βάσει της οποίας η Περιφερειακή Αρχή υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο θα διοικήσει το Νότιο Αιγαίο στην διάρκεια της τετραετίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιφερειακής συνείδησης και της ενδοπεριφερειακής συνοχής, αποτελεί το νέο διοικητικό σχήμα που ανακοινώθηκε χθες από τον περιφερειάρχη.
Χαρακτηριστικό του σχήματος περιφερειακής διακυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του συνόλου των 27 εκλεγμένων μελών της πλειοψηφούσας παράταξης, με την μεταβίβαση και κατανομή αρμοδιοτήτων σε 6 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες που προστίθενται στους δύο χωρικούς, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς και σε 12 εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους, που μαζί με τους επάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους προέδρους των Εταιρειών της ΠΝΑΙ, συνθέτουν την ομάδα που θα διαχειριστεί τα περιφερειακά ζητήματα.
Οι τομείς των αρμοδιοτήτων που επελέγησαν από τον περιφερειάρχη, αποτυπώνουν τις πολιτικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής και απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των νησιών, όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από την εμπειρία της πρώτης πενταετούς θητείας, με γνώμονα την λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα, την εξυπηρέτηση του πολίτη, και την εξωστρέφεια.
Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, με την ανακοίνωση του νέου διοικητικού σχήματος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης που σήμερα ανακοινώνουμε, αντανακλά τη νέα αντίληψη που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής. Σχήματα που επί σειρά ετών δομήθηκαν στη βάση ενός “ροδοκεντρικού” ή “συροκεντρικού” μοντέλου, ανήκουν στο παρελθόν, δεν συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και δεν απαντούν στις ανάγκες της νησιωτικότητας. Με σκοπό να ενισχύσουμε την ενδοπεριφερειακή συνοχή και να παγιώσουμε την περιφερειακή συνείδηση, βάσει της οποίας όλα τα νησιά αντιμετωπίζονται ισότιμα, σηματοδοτούμε το άνοιγμα της διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο και αξιοποιούμε το σύνολο των στελεχών της παράταξής μας, τα οποία οι νησιώτες εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με συνεργασία, με ομαδικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση προσφοράς, συγκροτούμε την ισχυρή ομάδα που με αίσθημα ευθύνης θα υπηρετήσει την εντολή που έλαβε από τους πολίτες, θα διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις, θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Για μας, η περιφερειακή συνείδηση χτίζεται στην πράξη. Η ευθύνη της πορείας είναι συλλογική και η κατεύθυνση μία και μόνη: Μπροστά».
 
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 
Π.Ε. ΡΟΔΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΝΙΚΟΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΣΩΤΡΙΛΛΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ ΦΙΛΗΜΩΝ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ-
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ-
ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
 
ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΜΠΑΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ ΧΑΡΟΥΛΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
Π.Ε. ΚΩ
 
ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΩ – ΝΙΣΥΡΟΥ
 
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
 
ΧΑΛΚΙΔΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Μ.Κ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ῾ΓΑΛΗΝΟΣ῾
 
Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
 
ΘΕΜΕΛΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
& ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
Π.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΑΛΙΟΠΗ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ –
ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ
 
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ
ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ –
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ -ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
– ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
& ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ
ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ –
ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ
ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ
ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΜΗΛΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ
ΜΠΡΙΓΓΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΝΑΞΟΥ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΝΑΞΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ-ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ-ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
 
ΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 
Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ
ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΝΑΤΑΣΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ
 
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ
ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΘΗΡΑΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ –
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ &
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Το νέο σχήμα της περιφερειακής αρχής για την τετραετία θητεία που ξεκίνησε, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Αν και το νέο σχήμα έκρυβε εκπλήξεις, αναδεικνύει στην πράξη τον στόχο της αποκέντρωσης με αξιοποίηση των στελεχών από όλες τις περιφερειακές ενότητες και δίνει βάση στα προβλήματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Πάντως, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως το νέο σχήμα δεν θα λειτουργήσει με ορίζοντα τετραετίας καθώς θα γίνουν τουλάχιστον τρεις ‘ανασχηματισμοί’ στα επόμενα χρόνια!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ανακοίνωσε αντιπεριφερειάρχη για την Κω ενώ επικεφαλής για τον Τουρισμό, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, επικεφαλής των Τεχνικών Έργων είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης.
«Η Οικονομική Επιτροπή θα ξεκινήσει υπό την προεδρία μου και εν ευθέτω χρόνω, θα ανακοινώσω τον αντιπεριφερειάρχη που θα με αντικαταστήσει», είπε ο περιφερειάρχης.
Επιπροσθέτως, παραμένει το ‘πρότζεκτ’ της Γαστρονομίας (στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα) ενώ αξιοποιούνται πολλά στελέχη από νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Μιλώντας για την φιλοσοφία του νέου σχήματος, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά την ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου την 31η Αυγούστου στην Σύρο και την πρώτη προβλεπόμενη συνεδρίαση που έγινε εκεί για την εκλογή προεδρείου και οικονομικής επιτροπής, συγκροτήθηκε η οικονομική επιτροπή όπου θεώρησα σωστό να ανακοινώσω την πλήρη σύνθεσή του.
 
Να αναφέρω ότι το προεδρείο μας έχει την πρωτοτυπία να αποτελείται μόνον από το γυναικείο φύλο κι έχουμε όλοι την ελπίδα ότι θα καταφέρει να κατευνάσει τα πολιτικά…. πάθη –και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Κατ’ αρχήν ανακοίνωσα τους δύο αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων (Γιώργος Λεονταρίτης) και Δωδεκανήσου (Χρήστος Ευστρατίου). Σήμερα ανακοινώνω το πλήρες διοικητικό σχήμα της νέας μας θητείας το οποίο το έχτισα σε μια φιλοσοφία που να έρχεται και να δικαιώνει αυτά που εμείς, αφενός ζητάμε από το κεντρικό κράτος και αφετέρου να απαντά στην πράξη σε μια πολύ μεγάλη συζήτηση που κρατά πολλά χρόνια και για την οποία εμείς μιλήσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στην ανάγκη να ‘χτίσουμε’ περιφερειακή συνείδηση. Φυσικά, αναφέρομαι στην αποκέντρωση, στην διασπορά, τόσο σε επίπεδο ανθρωπογεωγραφίας όσο και σε επίπεδο γεωγραφικό της ευθύνης των αρμοδιοτήτων.
Αυτό που εμείς ζητάμε από το κεντρικό κράτος ερχόμαστε να το κάνουμε πράξη. Και δυστυχώς, κρατάει καιρό μια συζήτηση στα νησιά μας με τίτλο: ‘ο Ροδο-κεντρισμός’ στη Δωδεκάνησο και ο ‘Συρο-κεντρισμός’ στις Κυκλάδες. Και σε αυτό θέλω να βάλουμε ένα τέλος. Όλα τα νησιά θα συμμετέχουν ισότιμα σε μια διαδικασία διοίκησης ώστε να λειτουργήσει η περιφέρεια αυτή με ‘περιφερειακή’ συνείδηση. Σε αυτή την λογική, έχω δώσει ρόλο, περιεχόμενο, φωνή, βήμα και ευθύνη σε όλα τα μέλη της περιφερειακής αρχής –ανεξαιρέτως- και σε όλα τα νησιά. Ακριβώς για να αναδείξουμε την αξία της ομαδικής δουλειάς, της περιφερειακής συνείδησης, την σημασία της αποκέντρωσης και της συν-ευθύνης. Πιστεύω πως στο Νότιο Αιγαίο οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες περιοχές και ο πολιτικός συμβολισμός των αποφάσεών μας, έχει μια ευρύτερη αξία και αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά καθαυτά –τα οποία πρέπει να απαντώνται και πολιτικά. Ανακοινώνοντας όλο το διοικητικό σχήμα, λέω πως είμαι περήφανος και για τους 27 αιρετούς στο νέο περιφερειακό συμβούλιο κι έχω την ηρεμία του ανθρώπου που με την γνώση των ικανοτήτων της ομάδα που πλαισιώνομαι, μπορώ να κοιτάω πιο αισιόδοξα το μέλλον. Δεν αμφιβάλλει πια κανείς πως η εργατικότητα σε αυτή την περιφερειακή αρχή είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.
Σε αυτή την θητεία μας, δεν θα υπάρξουν ‘παγιωμένα’ πρόσωπα σε θέσεις (!) γι αυτό και στην τετραετία θα έχουμε τουλάχιστον τρεις ανασχηματισμούς ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση ει δυνατόν το σύνολο των συμβούλων στα θέματα που άπτονται της ζωής σε όλα τα νησιά».
 
Για τον Τουρισμό
Μετά την ανάγνωση του νέου διοικητικού σχήματος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε τα εξής: «Τον Τουρισμό δεν τον έδωσα πουθενά. Τον κράτησα κι αυτό γιατί πριν από δέκα μέρες, έγινα κοινωνός της τελευταίας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού ΟΑΣΑ με την ΤτΕ στην οποία αποτύπωσαν το ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε περιφέρεια. Στην έκθεση αυτή, αναφέρεται ότι σε ποσοστό στο Ν.Αιγαίο είμαστε στην πρώτη θέση με 97,1% ενώ στην 2η θέση είναι τα Ιόνια Νησιά με 79% και στην 3η η Κρήτη με 47%. Συνεπώς, έχουμε συγκροτήσει μια τετραμελή ομάδα από τους κ.κ. Μαργαρίτη, Χρυσοχοΐδη, Λεονταρίτη, μ’ εμένα επικεφαλής Κι αυτό γιατί το σύνολο της πολιτικής μας, θα πρέπει να υπηρετεί το συντριπτικό αυτό 97,1% της οικονομίας μας».
Σε άλλη ερώτηση, για τους ανασχηματισμούς, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Πρέπει να αποκτήσουν όλοι την μεγαλύτερη εμπειρία στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεμάτων της ΠΝΑι ώστε να έχουμε μία ομάδα διοίκησης που να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος γνώσεων και εμπειρίας. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει όλους να ωριμάσουμε και πολιτικά αλλά και τα νησιά να αισθανθούν ότι η ζωή του καθενός είναι συνυφασμένη με την ζωή των άλλων. Όλα μαζί μπορούν να λειτουργήσουν και να πετύχουν.
Σε μια νησιωτική περιοχή σαν την δική μας αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση –κι εμείς θέλουμε να την βάλουμε σε πράξη. Γι αυτό στις θέσεις ευθύνης θα περάσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ώστε και ανάμεσα στα νησιά και ανάμεσα στα πρόσωπα, να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή όσμωση».
*Τέλος να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου έχει οριστεί για την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, στην Σύρο όπου θα τοποθετηθούν διοικήσεις σε όλα τα νομικά πρόσωπα και εταιρείες (είτε της ΠΝΑι είτε στις οποίες συμμετέχει με εκπροσώπους της) και με σημαντική θεματολογία. Μία μέρα πριν θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΑι.