Εθνική υπόθεση η αναγέννηση των ναυπηγείων τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ONEX

Εθνική υπόθεση η αναγέννηση των ναυπηγείων τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ONEX

 

 

 

Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε την αναγέννηση των ναυπηγείων της Ελλάδας, ο επικεφαλής -πρόεδρος & CEO- του ONEX Group​Πάνος Ξενόκωστας, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην 84η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ.Ξενόκωστας ανέπτυξε το θέμα: “ Τοπική Αλλαγή - Παγκόσμιο Αποτύπωμα Νεώριο Σύρου: Ο Άνεμος της Αλλαγής - Μια Νέα Εποχή για τον Τομέα της Ναυπηγοεπισκευής”.
Η εκδήλωση, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, είχε στο επίκεντρό της την αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για το “ θαύμα της Σύρου”. Μίλησε για αναγέννηση του ναυπηγείου σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση  win - win.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό τόνισε ότι, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν θέσεις εργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, καλές θέσεις εργασίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος επισήμανε ότι “ θεωρούμε ότι ειδικά το κομμάτι της ποιοτικής ναυτιλίας είναι πολύ σημαντικό”.
Η αναγέννηση των ναυπηγείων
Σύμφωνα με τον κ. Ξενόκωστα, το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου κατάφερε στο διάστημα της επαναλειτουργίας του να σπάσει ορισμένα ρεκόρ. Χαρακτηριστικό ειναι ότι 106 πλοία είχαν επισκευαστεί και εξυπηρετηθεί από το ναυπηγείο. Από τον Ιανουάριο του 2019 ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 67 πλοία.  Η "δομή" εξυπηρετεί πλοία όλων των κατηγοριών, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση πελατολογίου, είπε ο κ. Ξενόκωστας προσθέτονας πως διεθνείς και Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο ναυπηγείο.
Στόχος για το 2020 είναι το ναυπηγείο να "πιάσει" 120-150 πλοία σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας και αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν δίνοντας μία "ανάσα" στην τοπική, κυρίως, κοινωνία και έχοντας, παράλληλα, "αποτύπωμα" στο εργασιακό ισοζύγιο, υπογράμμισε πως υπάρχουν 685 θέσεις εργασίας. 
"Πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, έγινε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και ανβάθιμισης του ναυπηγείου" σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις εξαγωγές, είπε πως αυτές τοποθετούνται περίπου στα 30 εκατομμύρια δολάρια για το 2019.
Για το ναυπηγείο της Ελευσίνας σημείωσε πως "είμαστε σε διαδικασίες συζητήσεων, ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτές θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα".
 
ΑΠΕ - ΜΠΕ