Αυγουστιάτικη πανσέληνος στη Μύκονο με μία in situ καλλιτεχνική παρέμβαση στους Μύλους

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στη Μύκονο με μία in situ καλλιτεχνική παρέμβαση στους Μύλους

 

Μια in situ καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία με μοναδικό “υλικό” το φως, θα μεταμορφώσει προσωρινά το τοπίο σε ένα εικαστικό έργο τέχνης, ζωντανεύοντας ένα μνημείο του σύγχρονου παρελθόντος μας. Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, νοτιοανατολικά της Χώρας της Μυκόνου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο «Μνήμη» που θα φιλοξενηθεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τον δεκαπενταύγουστο στη Μύκονο. 
 
Το έργο που θα λάβει χώρα κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου την Πέμπτη 15/8 γίνεται σε συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πανσέληνο του Αυγούστου και αναφέρεται στην νέα εποχή που ζούμε, όπου το συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο της τεχνολογίας αντικαθιστά την άμεση επικοινωνία όπως και την επαφή με το περιβάλλον μας. Ο κόσμος της οθόνης αντικατοπτρίζει πλέον τον φυσικό κόσμο ενώ η ανθρώπινη επικοινωνία έχει αρχίσει να εξατμίζεται. Η Μνήμη   λοιπόν, είναι ένα έργο που διερευνά αυτό το τοπίο του μετασχηματισμού, και τη μετατόπιση του κόσμου από το υλικό στο άυλο.
 
Οι φωτεινές, έγχρωμες εικόνες των βιντεο-προβολών της εγκατάστασης, δημιουργούν  μια  συνεχώς  μεταβαλλόμενη  αντιπαράθεση  μεταξύ  της απομόνωσης και της απόλυτης συνδεσιμότητας. Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο του video mapping οι Μύλοι θα ντυθούν περιμετρικά με κινούμενες προβολές ουρανών με διαφορετικές κατευθύνσεις, ταχύτητες και αποχρώσεις. Επίσης λέξεις-προτάσεις θα αναδύονται μέσα στα βίντεο, μέσω μιας διαδραστικής διαδικασίας με το κοινό, όπου οι θεατές με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους θα μπορούν να αναρτούν πολύ σύντομες προτάσεις γύρω από τις σκέψεις τους και τις μνήμες τους, παρομοιάζοντας έτσι τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και καταγραφής των σκέψεων.
Η εταιρεία η οποία θα αναλάβει και την υλοποίηση του έργου ασχολείται με την παραγωγή θεαμάτων από το 2001, έχοντας στο βιογραφικό της εκατοντάδες επιτυχημένα events