ΚΔΕΠΠΑΜ: «Τοπία που χάνονται» του Μπιόρν Ρόε

ΚΔΕΠΠΑΜ: «Τοπία που χάνονται» του Μπιόρν Ρόε

Από χτές (11/07) μέχρι και το άλλο Σάββατο (20/07) η Δημοτική πινακοθήκη της ΔΕΠΠΑΜ θα φιλοξενήσει τα έργα του Νορβηγο-(Μυκονιάτη) αρχιτέκτονα Μπιόρν Ροε σύζυγο της Μυκονιάτισσας Αννουσώ Κουσαθανά Ρόε.
 
Ο Μπιόρν επισκέφτηκε τη Μύκονο για πρώτη φορά το 1960 σαν φοιτητής στη διάρκεια ενός ταξίδιού μελέτης της παραδοσιακής Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και ερωτεύτηκε" το νησι και τη μετέπειτα γυναίκα του, Αννουσώ Κουσαθανά, κόρη της Βιενούλας.
 
Από τότε επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο και από το 1979 μαζί με όλη του την οικογένεια που κάνει διακοπές στον Πλατύ Γιαλό. 
 
Πάντα του άρεσε να σχεδιάζει και να μελετά τα τοπία μέσα από διάφορες τεχνικές σχεδίου και ζωγραφικής προσπαθώντας να αποτυπώσει την ψυχή του μυκονιάτικου τοπίου και του γρανίτη, μέσα από τη μελέτη των αλλαγών των χρωμάτων σκιών και περιγραμμάτων. 
 
Oι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο φυσικό περιβάλλον και στο Μυκονιάτικο τοπίο είναι ανεπανόρθωτες και φαίνεται ότι η κλίμακα της σοφής παραδοσιακής αριχτεκτονικής έχει πια διαταραχτεί από τις αναπτυξιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. 
 
Η έκθεση του Μπιόρν Ρόε μας καλεί να αναστοχαστούμε αυτήν την αλλαγή και να νοσταλγήσουμε τα χαμένα Μυκονιάτικα τοπία, τώρα που η ανάγκη της προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος των νησιών είναι πια παραπάνω από αναγκαία και επιτακτική.