Εφικτή η τοποθέτηση των αφαλατώσεων μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Εφικτή η τοποθέτηση των αφαλατώσεων μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

 

 


Το ευχάριστο νέο της έγκρισης του έργου για την εγκατάσταση των δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης στην Μύκονο ανακοίνωσε πριν από λίγο στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
 

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη μετά από αυτή την εξέλιξη η τοποθέτηση των αφαλατώσεων μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούλιο, γεγονός αισιόδοξο καθώς αν επαληθευτούν οι ημερομηνίες τότε το νησί θα μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα λόγω έλλειψης νερού εν μέσω θέρους.
 

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της μεταφοράς νερού με καραβάκια καθώς η Μύκονος θα πρέπει να ενταχθεί στα υδροδοτούμενα νησιά.
 

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν εκτός από τον κ. Μαχαιρίδη και την Δημαρχεύουσα κα Γρυπάρη, ο Πρόεδρος και ο Προϊστάμενος της ΔΕΥΑΜ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου. 
 

Αναφορικά με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι αυτό γίνεται όταν έχει προκύψει η ανάγκη και όχι πρωτύτερα.  Η ΠΝΑ όπως είχε αναλάβει, υπέβαλλε το αίτημα να ενταχθεί το έργο των αφαλατώσεων στη συλλογική απόφαση 767 στο ειδικό πρόγραμμα μαζί με κάποια άλλα έργα. Το μοναδικό έργο που εγκρίθηκε ήταν αυτό της Μυκόνου και εφόσον είχε επισημανθεί στο Υπ. Ανάπτυξης ότι αυτό πρέπει να τρέξει.

Με την έγκριση εξασφαλίστηκαν οι πόροι, αυτό που μένει τώρα είναι η κινητοποίηση της ΔΕΥΑΜ ως φορέας υλοποίησης. «Οι χρόνοι είναι πολύ σφικτοί» τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης και πρότεινε να ενημερωθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπάρξουν διαδικασίες fast track για να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Οι δύο μονάδες όπως επισημάνθηκε είναι προκατασκευασμένες compact μονάδες αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης παραγωγής 1000 κυβικών ημερησίως έκαστη. 
 

Αμέσως μετά την σύσκεψη σε δήλωσή του στο mykonosdaily.gr ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε

«Είχαμε αναλάβει την πρωτοβουλία σαν Περιφέρεια να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το ποσό που απαιτείται για την προμήθεια δύο μονάδων αφαλατώσεων. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δεν είναι εύκολο το κεντρικό κράτος το οποίο βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, να αποφασίσει τελικά να μας χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1,5 εκ.€ για την προμήθεια από την Δημοτική Επιχείρηση ύδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου δύο μονάδων αφαλάτωσης των 2.000 κυβικών και οι δύο. Νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη. Αν από την άλλη πλευρά κατορθώσουμε να πείσουμε και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου να εντάξει στην προγραμματισμό της υδροδότησης που έχει αναλάβει για τα μικρά νησιά τα άνυδρα,  λόγω των ειδικών συνθηκών και την Μύκονο, νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι. Αυτά όμως απαιτούν συντονισμό ενεργειών και κυρίως απαιτούν να ακούει η Αθήνα ότι η Μύκονος, με ότι αυτή συμβολίζει και βεβαίως με ότι αυτή εισφέρει στον κρατικό κορβανά βρίσκεται σε μια ειδική κατάσταση και πρέπει να διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου και η χώρα να μην έχει μια κακή εικόνα και βεβαίως να ενισχυθεί η Εθνική Οικονομία γιατί η Μύκονος είναι ένα από τα τέσσερα τουριστικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου που εισφέρει στον Εθνικό κορβανά και μάλιστα αρκετά».