Δήλος, Ανοιχτό Μουσείο: Έργα αναστήλωσης αξίας 4,5εκ.€ στο νησί του Απόλλωνα

Δήλος, Ανοιχτό Μουσείο: Έργα αναστήλωσης αξίας 4,5εκ.€ στο νησί του Απόλλωνα

Μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία εντάχθηκε στο ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων "Δήλος, Ανοιχτό μουσείο", με προϋπολογισμό 4.520.000,00€.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδίασε, μελέτησε, "ωρίμασε" το έργο και με την αμέριστη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΕΔΕΠΟΛ ειδικότερα, πέρασε τους αυστηρούς ελέγχους και ενέταξε ένα έργο που θα δώσει νέα ώθηση στην Δήλο.

Η δημιουργία, με το έργο, σύγχρονων εργοταξιακών υποδομών (οικίσκοι, αποθήκες, εργαστήρια, γερανογέφυρες, κλπ.) θα αυξήσει την δυνατότητα διαμονής προσωπικού στην Δήλο και θα συμβάλει στην επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης, σε ένα ακατοίκητο νησί με τερατώδεις διαχειριστικές δυσχέρειες.

Μεταξύ όσων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η αναστήλωση του μεγάλου δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα των Δηλίων θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση. Ο θεός θα αποκτήσει ξανά το σπίτι του στον γενέθλιο τόπο του. 

Επί μέρους επεμβάσεις στο Ιερό θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί ευκολότερα την σημασία του και τη θέση του στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η αναστήλωση της Παλαίστρας του Γρανίτη θα προσφέρει στην Δήλο ένα ακόμη εντυπωσιακό μνημείο.

Η ανακαίνιση του μουσείου θα δώσει χρόνο ζωής στην γηρασμένη υποδομή έως ότου υλοποιηθεί το μακρόπνοο σχέδιο της Εφορείας με τις μουσειακές εστίες. Το προσωπικό της Εφορείας θα εργαστεί όπως πάντα με αυταπάρνηση για να αποκτήσει η Δήλος μας την εικόνα που όλοι επιθυμούμε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.