Πρώτη ελεύθερη βιβλιοθήκη στη Μύκονο

Πρώτη ελεύθερη βιβλιοθήκη στη Μύκονο

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας λαμβάνει χώρα  στην Άνω Μερά και στη Χώρα Μυκόνου. Εμείς, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς, αγαπάμε τα βιβλία και θέλουμε όλοι οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι τουρίστες να έρχονται σε επαφή με αυτά και να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν. Μέσα από τη δημιουργία δύο μικρών ελεύθερων βιβλιοθηκών προσπαθούμε να φέρουμε μικρούς και μεγάλους κοντά στα βιβλία. Επίσης, θέλουμε να διαδώσουμε την ιδέα της δημιουργίας σε όλους τους ανθρώπους γύρω μας και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα!
 
Σήμερα, λοιπόν, μεταβήκαμε στο Δημαρχείο Μυκόνου για την τοποθέτηση της μιας βιβλιοθήκης στον χώρο του Δημαρχείου. Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι αλλά και υπάλληλοι του δήμου μάς επιφύλασσαν θερμή υποδοχή. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά βιβλίων και τη ζεστή φιλοξενία. Αν κι εσείς έχετε κάποιο βιβλίο (όχι απαραίτητα για μικρούς μόνο αλλά και μεγάλους) ,ώστε  κάθε επισκέπτης ή περαστικός να μπορεί να δανειστεί, ή να φέρει κάποιο βιβλίο που έχει διαβάσει και δεν το θέλει, είναι ευπρόσδεκτο.
 
Λίγα λόγια για το κίνημα…
 
Η ιδέα  ήρθε  από τις ΗΠΑ.  Ο Todd Bol το 2009  κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τόπος  στον οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ και από κει σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
 
Το πολιτιστικό κίνημα Little Free Library (LFL), ελεύθερες μικρές βιβλιοθήκες,  μικροβιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες του δρόμου, είναι ξύλινα σπίτια γεμάτα βιβλία, προσιτά σε όλους. Τοποθετούνται οπουδήποτε  οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών αυτών  και να δανειστεί ένα βιβλίο με την προϋπόθεση να το επιστρέψει ή να το αντικαταστήσει με ένα άλλο.
 
«Ναι, είναι καλό να βρίσκουμε βιβλία  οπουδήποτε. Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια  η ίδια η κοινότητα, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν», λέει ο Todd Bol.
 
Σύμφωνα με την κ. Άννα Ρούσσου, ποιήτρια-αφηγήτρια, «οι μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες δημιουργούν θετικά πρότυπα σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό είναι τόσο επιτυχημένες. Είναι ένας μοναδικός  και ισχυρός τρόπος ψηφιακής αποτοξίνωσης».