Ψήφος συνείδησης. Όχι υποχρέωσης

Ψήφος συνείδησης. Όχι υποχρέωσης

 

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις εκλογές. Κι όμως μην περιμένετε να με δείτε παντού. Δεν θα είμαι κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσετε. Και αυτό γιατί έχω έναν δικό μου τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Όμως ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα όπου μπορώ να φανώ χρήσιμη. Δεν πιστεύω ότι οι εκλογές θα πρέπει να μας αλλάζουν, όσο κι αν θέλουμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και πρέπει με αυτή ο καθένας να κινείται 365 μέρες τον χρόνο και ας υπάρχουν και κάποιες προεκλογικές.

Αγαπώ τον τόπο μου και τον υπηρετώ επί σειρά ετών μέσω του επαγγέλματός μου. Σέβομαι τους ανθρώπους του και ουδέποτε έπαιξα με χαρτιά βρώμικα εναντίων τους. Μαζί έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια που τιμώ και σέβομαι. 
Για μένα η Μύκονος είναι πρωταγωνίστρια σε κάθε στιγμή της ιστορίας της, όσο εύκολα ή δύσκολα κι αν ήταν τα πράγματα. Ένα νησί που εκατομμύρια έχουν περάσει, λίγοι ζούμε και ακόμα λιγότεροι (ευτυχώς) το ακουμπάνε με λύσσα για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας ουδέποτε «λέρωσα» το νησί μου με την πένα μου. Βλέπετε πιστεύω ότι όσοι αγαπούν προσπαθούν να διορθώσουν και όχι να λερώσουν και να διασύρουν. Πολύ δε περισσότερο εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Δεν στιγματίζεις, δεν υποβαθμίζεις αυτό που αγαπάς για να φανείς ανώτερος άλλων. Αν είσαι ανώτερος, το ανεβάζεις εκεί που πρέπει και τα αποτελέσματα φαίνονται. Δεν είναι ανάγκη να «αλωθεί» το νησί, για να φανούμε σωτήρες του. Χρειάζεται ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, μα πάνω από όλα με τον εαυτό μας.

Μια ανάσα πριν από την πιο καθοριστική ίσως στιγμή του νησιού, όπου το παλιό συγκρούεται με το νέο, όπου γκρίζα σύννεφα επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα του ενόψει καλοκαιριού, όπου ο γρανιτένιος βράχος σείεται με παλινδρομικές κινήσεις συμφερόντων, είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η Μύκονος είναι ίσως το μοναδικό νησί που μέσα σε 30 χρόνια γνώρισε μόνο δύο δημάρχους (Αποστόλου 1978-1990 & Βερώνη 1990-2009. Τρεις δεκαετίες καθοριστικές για την σημερινή εικόνα του.

Κι αν σήμερα έχει αλλάξει όψη και αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» όπως επιθυμούν κάποιοι να μας πείσουν, το έφερε η τελευταία πενταετία ή οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών;

Ποιος ξεχνάει το οικονομικό σκάνδαλο; Ποιος το σκάνδαλο της αστυνομίας, της πολεοδομίας Σύρου που επόπτευε και τη Μύκονο; Μια σειρά από γεγονότα έχουν οδηγήσει το νησί στην μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, την οποία διαχειρίστηκε ο Κωνσταντίνος Κουκάς και η σημερινή δημοτική αρχή που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, χωρίς ηρωισμούς και επίδειξη ικανοτήτων. Ήρεμα, με σεμνότητα και σοβαρότητα. Προβλήματα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όλα δεν λύνονται μέσα σε μία πενταετία και ειδικά κάτω από τέτοιες πρωτόγνωρες για το νησί συνθήκες, όπως αυτές που ζήσαμε. Εδώ δεν κατάφεραν να τα λύσουν άλλοι μέσα σε 30 χρόνια!

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα ή και στον κόσμο με τέτοια ιδιαιτερότητα, να έχει στη διοίκηση τόσα χρόνια μόνο δύο δημάρχους. Ο καθένας κρίνεται από αυτό που άφησε πίσω του. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι οι δυο τους αποτελούν μοναδικές αυθετνίες στη διοίκηση, από τόσους άλλους συμπολίτες μας. Πόσο μάλλον από τον σημερινό Δήμαρχο και πάλι υποψήφιο Κωνσταντίνο Κουκά.

Σήμερα το διακύβευμα των εκλογών είναι ένα και μοναδικό. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα κάνουμε άλμα στο χθες. Πιστεύω ότι όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν πρωτοτυπία και όχι πρωτοπορία. Όπως επίσης είμαι πεπεισμένη ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισα μετά από ώριμη σκέψη και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση σας. Πιστεύω ότι σε αυτή την κομβική στιγμή για το νησί , οφείλουμε όλοι να δώσουμε το παρών. Στέκομαι στο πλευρό του Κωνσταντίνου Κουκά, γιατί απέδειξε ότι μπορεί να βγάζει τον Δήμο από τα δύσκολα και να διοικεί δημοκρατικά και υπεύθυνα, με χαμηλούς τόνους και με σεβασμό προς την κοινωνία.

Είναι ένας άνθρωπος που συμβαδίζει με την εποχή του, έχει ισχυρή αντίληψη και κοφτερό μυαλό και μπορεί να τρέξει με τις ταχύτητες που χρειάζεται σήμερα η Μύκονος. Η προσήλωσή του σε έργα που στηρίζουν τη νέα γενιά και τις ανάγκες της είναι για μένα σαν μητέρα, ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μου.

Σε αυτές τις εκλογές, όλοι μας περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να αναμετρηθούμε με την συνείδησή μας και να υπερβούμε οποιαδήποτε εμπόδια και φοβικά αισθήματα. Ιδιαίτερα εκείνοι που ακόμη πάλλονται με την ψήφο «υποχρέωσης» κινδυνεύοντας να εγκλωβιστούν μέσα στην στρεβλή πραγματικότητα μιας παλιομοδίτικης ψηφοθηρικής πολιτικής που μετέτρεπε τα αυτονόητα της διοίκησης σε υποχρέωση για τους πολίτες. Ξεχνώντας φυσικά, ότι είναι υποχρέωση του κάθε εκλεγμένου να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και όχι ρουσφέτι που κρατάει μια ζωή και εξαργυρώνεται με ψήφο διαρκείας!

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια και σας καλώ να πάμε μαζί τη Μύκονο στο αύριο, με ψήφο συνείδησης και όχι υποχρέωσης. 
Το οφείλουμε στη Μύκονο, το οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά πάνω απ’ όλα στην ίδια την ιστορία του τόπου μας.

Κοντιζά Ελένη του Νικολάου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος 
με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Δράσης.