Περί αποχής και αντίδρασης

Περί αποχής και αντίδρασης

 

 

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων χρόνων, η αποχή κυμαίνεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με την περιφέρεια μας να ακολουθεί τον γενικότερο κανόνα. Πιο συγκεκριμένα στην εκλογική αναμέτρηση της 19ης Μαΐου 2014 η αποχή άγγιξε το 39.56% στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με μια πρώτη, επιφανειακή ανάγνωση, πρόκειται για ένα φαινόμενο αν όχι δικαιολογημένο, σίγουρα λογικό, έως και αναπόφευκτο. Η ήδη έντονη δυσφορία για την κεντρική πολιτική σκηνή, αυξήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ η τελευταία εμπλέκεται συχνά και απροκάλυπτα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αντιμετωπίζοντας τες συχνά, ως ένα είδος «δημοψηφίσματος» για τις εθνικές εκλογές. Ακόμη, σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικές μαριονέτες, έρμαια των κεντρικών πολιτικών επιλογών, αίσθηση που επικουρείται και εντείνεται από τα έργα που καθυστερούν και την απουσία σοβαρού σχεδιασμού στους δήμους και τις περιφέρειες. Τα παραπάνω, δημιουργούν ένα θλιβερό κάδρο, απέναντι στο οποίο η πρώτη, σχεδόν ενστικτώδης αντίδραση είναι η αποστροφή· μητέρα της αποχής.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν είναι απλώς εκτελεστικά όργανα του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα είναι αυθύπαρκτες οντότητες, και μάλιστα οι κατεξοχήν αρμόδιες αλλά και ικανές να επιλύσουν τοπικά προβλήματα και να παράξουν ουσιαστικό έργο για τις πόλεις και τα χωριά μας. Με σωστή διαχείριση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μπορούν να γίνουν κοιτίδες καινοτομίας και να ανεβάσουν ουσιωδώς το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, με στοχευμένες δράσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν και αγαπούν τον τόπο τους.

Όμως η αποχή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, στερεί ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή την ενασχόληση με τα κοινά από νέους, ανεξάρτητους υποψηφίους με όρεξη για δουλειά και όραμα για τον τόπο τους. Αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κομματικούς στρατούς και μικροπολιτικά παιχνίδια να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα, επιβάλλοντας τους δικούς τους υποψηφίους. Έτσι, οι ήδη δημιουργηθείσες προβληματικές καταστάσεις διαιωνίζονται, αν δεν χειροτερεύουν.

Για αυτό πρέπει όλοι μας, και κυρίως οι νέοι, να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση στα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητάς μας ξεκινά από την πολιτική ενεργοποίηση. Πολύ παραπάνω, από την ουσιαστική πολιτική ενεργοποίηση. Όχι δηλαδή την ψήφο για την ψήφο, ή τη λεγόμενη «ψήφο διαμαρτυρίας», αλλά μια ψήφο κατόπιν ώριμης σκέψης και προσεκτικής αξιολόγησης των προγραμμάτων των υποψηφίων, με γνώμονα το όραμα για το καλό του τόπου. Αυτή η ψήφος έχει τεράστια δύναμη, η οποία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για μια ουσιαστική αλλαγή, ξεκινώντας από αυτές τις περιφερειακές εκλογες.

 

Μακριά από τις κομματικές γραμμές, δίπλα στις νέες και τους νέους, πλάι στους αδύναμους και τους περιθωριοποιημένους, μαζί με εσάς μπορούμε να δώσουμε την δική μας πινελιά. Μια πινελιά διαφορετική, μια πινελιά στο χρώμα της αξιοπρέπειας!

 

Στις 26 Μαΐου, έχετε επιλογή!

 

Μηνάς Λυριστής του Ιωάννη

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

Με το συνδιασμό “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”