Μηνάς Λυριστής, στόχος μου οι εναλλακτικές λύσεις για την εσωτερική μετανάστευση

Μηνάς Λυριστής, στόχος μου οι εναλλακτικές λύσεις για την εσωτερική μετανάστευση

 

 

Η αύξηση και παραμονή των νέων ανθρώπων στην περιφέρεια και δη στη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την πρόοδο και την ευημερία αυτών των περιοχών. Για τον λόγο αυτό, θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγική πολιτική και της κεντρικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η Περιφέρεια μπορεί να σταθεί δίπλα στους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και εργαζόμενους, δίνοντας τους τα κίνητρα και τις ευκαιρίες παραμονής στον τόπο καταγωγής τους.
 
Συνήθως οι νέοι μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον μέσω σπουδών ή διότι θεωρούν πως εκεί υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές και προοπτικές. Ακόμη,  ας μην λησμονούμε την ύπαρξη πληθώρας επιλογών όσον αφορά την κοινωνική ζωή, τη διασκέδαση, πολιτιστικά δρώμενα και αθλητικές δραστηριότητες. Όμως, εν τέλει βλεπουμε τις κοινωνίες των μεγάλων αστικών κέντρων, να παρακμάζουν, σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
 
Στόχος μου αλλά και δέσμευση είναι να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να χτυπήσουμε τους παραπάνω λόγους εσωτερικής μετανάστευσης. Η δημιουργία θέσεων εργασίας καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο για 4 μήνες θα επιτρέψει στους νέους νησιώτες να νιώσουν σταθερότητα στις ζωές τους. Κίνητρα από την τοπική αυτοδιοίκηση για την δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά οι νέοι μετά το πέρας των σπουδών τους θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την επιστροφή η την παραμονή τους στην νησιωτική Ελλάδα. Σε συνδυασμό με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα (μικρότερες αποστάσεις, λιγότερη πίεση και άγχος κλπ) και τους καλύτερους ρυθμούς ζωής, προτείνεται ένα ελκυστικό πακέτο για κάθε νέο επαγγελματία ή εργαζόμενο. Το όφελος μάλιστα, επιστρέφεται διπλά στην κοινωνία μας, η οποία αντί να γερνά δουλεύοντας “για να πληρώνει λογαριασμούς”, πλέον θα κοιτάζει με όρεξη και ικανοποίηση το μέλλον της.
 
Είναι όμως αυτό αρκετό; Η απάντηση είναι αρνητική. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιλογές για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας. Η προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η δημιουργία και ενίσχυση χώρων άθλησης και πολιτισμού, η καλλιέργια του πνέυματος μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Τοπικούς Φορείς αλλά και το Πανεπιστήμιο, θα προσθέσουν τις τελευταίες απαραίτητες πινελιές. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα καταστεί μια ελκυστική επιλογή που τίποτα δεν θα έχει να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα είναι μια Περιφέρεια τεσσάρων εποχών!
 
 
 
Μηνάς Λυριστής 
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου