Κωνσταντίνος Κουκάς: «Κρατήσαμε το νησί όρθιο και Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα» | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κωνσταντίνος Κουκάς: «Κρατήσαμε το νησί όρθιο και Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα» | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς μιλά για όλους και για όλα στο MykonosDaily.gr. 

Ο κ. Κουκάς μιλά για τους συμβούλους που έφυγαν, τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται και την επιστροφή του πρώην δημάρχου.  Απαντά στους επικριτές του που αναφέρουν ότι πήγαινε αργά στο Δήμο, τονίζοντας ότι εργάζεται συστηματικά καθημερινά για 10 έως 14 ώρες, και επισημαίνει ότι κάποιοι έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα» τονίζοντας ότι έχουν ενημερωθεί οι Εισαγγελικές αρχές για «υποψίες Πολιτικού Εκφοβισμού».
 
Ο Δήμαρχος κρατά μετριοπαθή στάση σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο που ταλάνισε τον Δήμο, παρότι όπως αναφέρει χρειάστηκε πολύς κόπος και προσπάθεια για να επανακτήσει την αξιοπιστία του ο Δήμος Μυκόνου, κάτι που έγινε με πολύ συλλογική δουλειά. Επισημαίνει ωστόσο ότι σήμερα «Τα ταμεία του Δήμου Μυκόνου και των Νομικών Προσώπων έχουν πλέον θετικό πρόσημο, και τα χρήματα των δημοτών τα διαχειριζόμαστε με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα». 
 
Αναφορικά με τα αρνητικά δημοσιεύματα για το νησί, ο Δήμαρχος υπενθυμίζει την τραγική δολοφονία του Ντουζόν Ζάμμιτ το 2008 που είχε κάνει τότε το γύρο του κόσμου, με δραματικές εικόνες. Επισημαίνει ότι ειδικά για τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πραγματικά ύμνοι από μεγάλα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ για τη Μύκονο και τονίζει ότι λίγη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει.
 
Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας αναφέρει ότι εξασφαλίστηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει πλέον μόνιμος συντονισμός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων, του Διοικητή της Αστυνομίας Μυκόνου  με τη συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νησί.
 
Ενόψει καλοκαιριού μιλά για τις παραλίες και παράλληλα στέλνει μηνύματα ενότητας τονίζοντας ότι μόνο ενωμένοι και μακριά από ατομικά συμφέροντα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εκείνους που πιθανώς βλέπουνε το νησί ως «Ελ Ντοράντο».
 
Σχετικά με το έργο της Δημοτικής Αρχής δηλώνει ικανοποιημένος, γιατί εκτός από τα έργα που έγιναν και εκείνα που δρομολογήθηκαν, όπως επισημαίνει, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού και ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική κοινωνική πολιτική καθώς η Μύκονος είναι το πρώτο νησί που υποκαθιστώντας το κράτος έδωσε κίνητρα σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους για να παραμείνουν σε αυτό. 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΤΙΖΑ
 
-Κύριε Δήμαρχε, από πού να πρωτοξεκινήσω; Έχουν τεθεί τόσα θέματα στο τραπέζι που πραγματικά σε συνάρτηση και με τα τελευταία γεγονότα των αποχωρήσεων δεν ξέρω από πού να αρχίσω.
 
«Κυρία Κοντιζά, με μεγάλη χαρά να μιλήσουμε για όλους και για όλα, αλλά να παρακαλέσω να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά που απασχολούν τους πολλούς και έχουν σχέση με την πορεία και το μέλλον του νησιού μας»
 
-Σωστό είναι αυτό, αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα  γιατί ακούμε από τους αντιπάλους σας να λένε ότι δεν έχετε υποψηφίους, ότι δεν θα κατέβετε στις εκλογές, ότι δεν ήσασταν κοντά στους συμβούλους σας, ότι κάνατε ένα νησί μπάχαλο…
 
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Όλοι ξέρουμε ότι στην πολιτική υπάρχουν φιλοδοξίες και διαφωνίες, όπως επίσης ότι πάντα στις εκλογές ακούγονται και υπερβολές. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι η εσκεμμένη επιλογή του πρώην Δημάρχου και πολλών υποψηφίων να περιγράφουν τη Μύκονο με τα πλέον μελανά χρώματα και μάλιστα να προβάλουν δημοσιεύματα των ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν  τις θέσεις τους. Ακούσαμε ακόμα και ότι όταν πέφτει ο ήλιος δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στη Μύκονο. Και ποιος τα λέει αυτά; Ο επί σχεδόν 20 έτη πρώην Δήμαρχος. Μα δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή ακριβώς η εικόνα για έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο δημιουργεί προβλήματα στην πορεία του νησιού;
 
Απευθύνω πραγματικά έκκληση να μην παρασυρόμαστε από το άγχος και τις φιλοδοξίες μας και να επιδείξουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ενόψει των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα μετά  από τη 2α Ιουνίου».
 
-Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, όπως επίσης και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν είναι υπαρκτά και δεν ευθύνονται αυτοί για αυτά.
 
«Βεβαίως, αλλά δημοσιεύματα αρνητικά με διάφορες αφορμές υπήρχαν πάντα για το νησί. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πάρα πολλά με πλέον ενδεικτικό το σάλο που προκλήθηκε από τη δολοφονία του 20χρονου Αυστραλού Doujon Zammit  το 2008. Σήμερα όμως, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου πρέπει άνθρωποι που θέλουν να αναλάβουν τις τύχες του νησιού να παρουσιάζουν μια εικόνα καταστροφής; 
 
Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι ειδικά για τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πραγματικά ύμνοι από μεγάλα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ. Οι δε κριτικές από επισκέπτες, ιδιαίτερα επώνυμους στα social  media είναι πραγματικά αποθεωτικές για το νησί μας. Επαναλαμβάνω και επιμένω, λίγη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει»
 
-Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην προηγούμενη ερώτηση μου. Τι έγινε δηλαδή και υπήρξε αυτή η «ομαδική φυγή» από τον συνδυασμό σας; Μιλάμε για περίπου 10 άτομα που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το πλοίο και να πάνε σε άλλη βάρκα. Που αποδίδετε αυτό το γεγονός; Τι συνέβη; Που διαφωνήσατε; Ή αν θέλετε, που δεν τα βρήκατε;
 
«Κυρία Κοντιζά, το 2014 κάναμε κυρίως με ανθρώπους της γενιάς μου, μία επιλογή: να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε το νησί που επιλέξαμε να ζήσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια συσπειρώθηκαν πολλοί Μυκονιάτες  με διαφορετικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές επιλογές κατά το παρελθόν. Πολλοί από αυτούς ήταν πρώην συνεργάτες ή φίλοι του πρώην Δημάρχου που από τη στιγμή που αυτός έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ξανακατέβει επέλεξαν να τον στηρίξουν.
 
Από εκεί και πέρα όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Η πλειοψηφία της Πρωτοβουλίας Δράσης είναι ενωμένη και αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Και καθημερινά έρχονται κοντά μας όλο και περισσότεροι για να πάμε τη Μύκονο ακόμα πιο ψηλά»
 
-Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το ρόλο κανενός, ωστόσο το να έχετε 3 αντιδημάρχους οι οποίοι βρέθηκαν στην απέναντι όχθη, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Μήπως τελικά κάπου κάνατε λάθος;
 
«Σίγουρα έχω κάνει λάθη με μεγαλύτερο ότι ανέχθηκα από κάποιους να παραβιάζουν βασικούς κανόνες συλλειτουργίας και συνεργασίας. Και θα σας πω γιατί: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι με θέσεις ευθύνης όλη την πενταετία και πολλές αρμοδιότητες, οι οποίοι ξαφνικά και ενώ ψήφιζαν κανονικά το σύνολο των αποφάσεων της Δημοτικής αρχής, να διαβουλεύονται αρχικά εν κρυπτώ και αργότερα να φωτογραφίζονται δημοσίως με άλλο εν δυνάμει υποψήφιο.
 
Εμένα μπορεί κάποιος να μου προσάψει ότι μπορεί πάνω στην πίεση της δουλειάς ή στο άγχος μου, μερικές φορές να μην είχα χρόνο για να είμαι με τους συνεργάτες μου πιο κοντά, κοινωνικά. Ή ακόμα μπορεί και σε κάποια ζητήματα να είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Όμως και τους τρεις τους σεβάστηκα, τους τίμησα, τους εμπιστεύτηκα και τους  έδωσα σε θεσμικό επίπεδο ότι μπορούσα για να κάνουν τη δουλειά τους.  Εγώ ξέρω ότι εάν διαφωνείς σε θέματα αρχής καταψηφίζεις, διαφοροποιείσαι ή τελικά παραιτείσαι. Και μέσα και έξω δεν γίνεται». 
 
-Ναι, αλλά έχετε κάποιο παράπονο από το έργο τους στη δημοτική αρχή και την προσφορά τους;
 
Απ: «Εγώ κυρία Κοντιζά ότι παράπονα ή παρατηρήσεις είχα τις έκανα όταν έπρεπε. Όχι, κατόπιν εορτής. Και σε κάθε περίπτωση τους ευχαριστώ ειλικρινά για τη συνεργασία που είχαμε. Εγώ ούτε ξεχνάω, ούτε απαξιώνω το έργο κανενός. 
 
Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα το οποίο ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε ότι ως Δημοτική αρχή δεν κάναμε σχεδόν τίποτα και την ίδια ώρα οι τρεις πρώην βασικοί συνεργάτες μου τον χειροκροτούσαν. Και ρωτώ: Τι ακριβώς χειροκροτούσαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι δύο αντιδήμαρχοι επί τόσα χρόνια; Την απαξίωση του έργου τους  και την επιλογή τους να συμμετέχουν και να στηρίζουν την υπάρχουσα δημοτική αρχή επί τέσσερα και πλέον χρόνια;».
 
-Θα ήθελα να σταθώ, μιας και έγινε πολύς λόγος τελευταία σχετικά με την κα Γρυπάρη. Ακούμε ότι μέχρι το απόγευμα της ημέρας ανακοίνωσής της από τον κ. Βερώνη ήσασταν μαζί και ξαφνικά λίγες ώρες αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε ως υποψήφια του αντιπάλου σας. Είχαν διαρραγεί οι σχέσεις σας; Υπήρχαν από την πλευρά της κάποια παράπονα; Τι έγινε; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι επιχείρησα με επιμονή να επικοινωνήσω με την ίδια, αλλά ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνό της.
 
Απ: «Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο παραπάνω από αυτά που είπα πριν, επί της αρχής. Επαναλαμβάνω, το νησί είναι μικρό και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά»
 
-Κατανοητό και το σέβομαι. Τώρα που το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πολλά νέα πρόσωπα να σας τυλίγουν με εμπιστοσύνη, αλλά και την πλειοψηφία των συνεργατών σας να συνεχίζουν μαζί σας και να ενισχύουν την πορεία σας. Τελικά θα επαναδιεκδικήσετε  τον Δήμο πηγαίνοντας κόντρα στις σειρήνες που σας ήθελαν αποδεκατισμένο να αποσύρεστε;
 
«Κάποιοι μπερδεύουν τη συνειδητή προσπάθεια να μην εμπλέξω την άσκηση των καθηκόντων μου και την μεγάλη προσπάθεια να είναι έτοιμο το νησί ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου με την κάθοδό μου στις επερχόμενες εκλογές. Μην αγχώνονται όμως. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους»
 
-Οι αντίπαλοί σας έχουν «χτίσει» ένα κατηγορητήριο τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Για το πολιτικό μιλήσαμε παραπάνω. Όσον αφορά το προσωπικό όμως που έχει να κάνει με την ιδιωτική σας ζωή τι απαντάτε; Σας κατηγορούν για ξενύχτια που επηρεάζουν την λειτουργία σας στον Δήμο, για οικοδομές, για εμπλοκή σας σε μαγαζιά.
 
«Κάποιοι έχουν επιδοθεί  κυρίως με φαρμακερά σχόλια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μία προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα».  Και κάποιοι ακόμα περισσότερο δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα με υπονοούμενα. Να ξέρουν ότι και η υπομονή έχει τα όριά της. Όποιος θέλει να πει κάτι για μένα να το πει δημόσια και να αναλάβει και τις ευθύνες του. Να ανοίξουμε και τους λογαριασμούς μας, προσωπικούς ή οικογενειακούς, να δούμε και τα πόθεν έσχες μας, κανένα πρόβλημα.
 
Επίσης, το παραμύθι ότι πήγαινα αργά στο Δήμο είναι καλό, αλλά δεν έχει δράκο. Εγώ στον Δήμο πήγαινα και πάω 10-14 ώρες την ημέρα κι όταν δεν ήμουν εκεί ήμουν σε κοινωνικές υποχρεώσεις, δίπλα πάλι στους Μυκονιάτες. Κι επίσης έκανα και πολλά ταξίδια στην Αθήνα και κάποιες φορές και στο εξωτερικό, για τις ανάγκες του Δήμου.
 
Ο Δήμαρχος Μυκόνου πρέπει να εκπροσωπεί το νησί και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις μεγάλες τουριστικές εκδηλώσεις, συνέδρια κτλ. Αυτά είναι γνωστά».
 
-Ξέρω ότι δεν είναι κομψή μια τέτοια ερώτηση, αλλά εγώ οφείλω να σας ρωτήσω και αν θέλετε απαντάτε γιατί πολλά σας καταλογίζουν και  για την προσωπική σας ζωή. 
 
«Σχετικά με την προσωπική μου ζωή, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω διαπιστευτήρια. Η προσωπική μου ζωή δεν έβλαψε κανέναν, και καμία σχέση δεν έχει με την άσκηση των καθηκόντων μου, τα οποία υπηρετώ αφοσιωμένα. Όμως επειδή, όπως είπα και πριν, υπάρχουν και όρια, έχω ήδη ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για υποψίες πολιτικού εκφοβισμού».
 
-Ας πάμε λίγο πιο πίσω τώρα. Πήρατε τα ηνία του Δήμου το 2014. Από το 2009 εμφανίστηκε ένα πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο που ανάλογο του δεν έχει δει όχι μόνο η Μύκονος στο παρελθόν αλλά ούτε το πανελλήνιο θα λέγαμε. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του σκανδάλου, ούτε στα δικαστικά δρώμενα τα οποία και παρακολούθησα από κοντά. Ήσασταν παρών και εκπροσωπήσατε τον Δήμο τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο, όσο και στο πρόσφατο εφετείο. Κύριε Κουκά, τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την υπόθεση;
 
«Eγώ ως Δήμαρχος με αίσθημα ευθύνης κατέθεσα δυο φορές στα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση το σύνολο των στοιχείων που γνωρίζω για το ζήτημα, αν και την επίμαχη εποχή δεν είχα κάποια άμεση διοικητική σχέση με το Δήμο. Χάθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε μετά και την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων θα ξεκινήσουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες»
 
-Τι αντίκτυπο είχε όλη αυτή η υπόθεση στον Δήμο της Μυκόνου;
 
«Είναι γεγονός ότι αυτή η υπόθεση δημιούργησε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για το νησί. Και στο ζήτημα της απώλειας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημοτική Αρχή και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Δήμου από τις υπηρεσίες της Σύρου και της Αθήνας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά και πολύς κόπος, και σε αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Δήμου, στην προσπάθεια για να επαναφέρουμε το κλίμα εμπιστοσύνης και ενότητας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Δήμου.
 
Τα ταμεία του Δήμου Μυκόνου και των Νομικών Προσώπων έχουν πλέον θετικό πρόσημο, και τα χρήματα των δημοτών τα διαχειριζόμαστε με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα»
 
-Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Δήμο, ο κ. Βερώνης επανήλθε στο προσκήνιο δηλώνοντας ότι τον οδήγησαν σε αυτή την απόφασή του οι ίδιοι οι πολίτες. Εσείς τι πιστεύετε; 
 
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέσει την υποψηφιότητά του στην κρίση των πολιτών. Από εκεί και πέρα εάν εκφράζει πραγματικά την πλειοψηφία αυτό θα το δείξουν οι κάλπες»
 
-Τελικά η Μύκονος είναι στα χέρια των Μυκονιατών, όπως και οι αποφάσεις γι’ αυτήν ή όχι;
 
«Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα που αξίζει να το δούμε όμως μακριά από σκοπιμότητες και προεκλογικούς σχεδιασμούς. Η Μύκονος στους Μυκονιάτες λένε κάποιοι… Μας παίρνουν το νησί μας… Διαφωνώ. Κανένας δεν μπορεί να πάρει το νησί μας. Η Μύκονος είναι πολιτισμός, είναι παράδοση, είναι βίωμα, είμαστε εμείς.
 
Όπως δεν μπορεί κανένας να πάρει την ψυχή μας, κανένας δεν μπορεί να πάρει και τη Μύκονο. Τη Μύκονο μπορούν να μας την πάρουν μόνο εάν εμείς το επιτρέψουμε. Εάν ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας, εάν απαρνηθούμε τις αρχές και τις αξίες μας, εάν χάσουμε  την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό μας. Τώρα εάν το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε πολλούς οι οποίοι πιθανώς βλέπουν τη Μύκονο ως «Ελ Ντοράντο» αυτό πάλι εξαρτάται από εμάς. Εάν είμαστε ενωμένοι και δεν κοιτάει ο καθένας μόνο το ατομικό του συμφέρον μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα».  
 
-Ο αντίπαλός σας σάς κατηγορεί ότι η Μύκονος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, ότι υπάρχουν ναρκωτικά, κυκλοφορεί μαφία, κλοπές, πορνεία, ότι οι ξένοι έχουν εισχωρήσει στο νησί και έχουν βάλει στην άκρη τους Μυκονιάτες… Αναφορικά με την αστυνόμευση είναι γεγονός ότι φτάσατε μέχρι τον Άρειο Πάγο. Προχωρήσατε μέχρι εκεί που κανένας άλλος δήμαρχος, αν και υπήρχε και στο παρελθόν έλλειψη αστυνόμευσης, δεν είχε φτάσει ποτέ. Κάνατε μήνυση και στον ίδιο τον Υπουργό. Αποτελέσματα έχουμε; Γιατί δεν λειτουργεί το τμήμα ασφαλείας; Τι να περιμένουμε για το φετινό καλοκαίρι;
 
«Το θέμα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας είναι ένα διαχρονικό θέμα, που απασχολεί το νησί γιατί ποτέ δεν υπήρχε η απαιτούμενη δύναμη αντίστοιχη με τις ανάγκες ενός τόπου που φιλοξενεί εκατομμύρια επισκέπτες. Και παρότι λόγω των συνεχών παρεμβάσεων  που κάνoυμε στο Υπουργείο και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει αυξηθεί η αστυνομική δύναμη τα τελευταία χρόνια, ούτε αυτό είναι αρκετό.  
 
Στη συνάντηση που είχα με την κ. Γεροβασίλη τον Οκτώβριο και στις δύο συναντήσεις με  τον νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον Οκτώβριο και το Μάρτιο επέμεινα στην ανάγκη ειδικού και οργανωμένου σχεδίου δράσης της αστυνομίας με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας κάθε μορφής, καθώς και την αστυνόμευση στις παραλίες, στο παράνομο μεταφορικό έργο, στην οδική ασφάλεια και στις παραβιάσεις καθώς και στην ανάπτυξη εποχούμενων περιπολιών για τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους δημόσιους χώρους. Και τόνισα ότι ο Δήμος Μυκόνου για να διευκολύνει το έργο των αστυνομικών εξασφάλισε βοήθημα σίτισης και στέγασης για κάθε μήνα υπηρεσίας στο νησί, διασφαλίζει τη δυνατότητα στέγασης για μέχρι 150 αστυνομικούς και παρέχει τη δυνατότητα για τη μεταστέγαση του αστυνομικού τμήματος σε κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Παλιό Λιμάνι. 
 
Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας με διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρχει μόνιμος συντονισμός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων, του Διοικητή της Αστυνομίας Μυκόνου  με τη συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νησί.
 
Με ενημέρωσαν επίσης ότι  τα πρώτα ειδικά κλιμάκια της Αστυνομίας θα έρθουν πιο νωρίς από ποτέ άλλοτε, από το Μάιο, διαδοχικά και τμηματικά, ώστε τα πρώτα κλιμάκια να μεταφέρουν την εμπειρία τους στους επόμενους, κατορθώνοντας έτσι οι νέοι αστυνομικοί κλιμακίων, να έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας που θα αντιμετωπίσουν, από την πρώτη ημέρα που θα καταφθάσουν στη Μύκονο
 
Όμως επειδή σημασία δεν έχει μόνο η καταστολή, αλλά και η πρόληψη προχώρησα και σε παρέμβαση στο Υπ. Δικαιοσύνης. Απέστειλα επιστολή στον υπ. Δικαιοσύνης και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατόπιν παρέμβασης της τελευταίας, είχα την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον Εισαγγελέα Εφετών Σύρου, όπου και ζήτησα την παρουσία Εισαγγελέα στο νησί κατά την τουριστική περίοδο. Ξεκαθάρισα επίσης ότι για προφανείς λόγους ο Δήμος Μυκόνου θα εξασφαλίσει τη διαμονή του δικαστικού λειτουργού εφόσον ζητηθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξέλιξη και σε αυτό το θέμα»
 
-Ας αλλάξουμε θέμα και μιας και βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της δημοτικής περιόδου κάνοντας έναν απολογισμό όσον αφορά τα έργα, και σύμφωνα πάντα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2014, είστε ικανοποιημένος με τα όσα πετύχατε; 
 
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η δημοτική μας θητεία  που συνδυάστηκε με ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, κοντά στα 10 εκατομμύρια συνολικά, κατάφερε να ανταποκριθεί με ικανοποιητικό τρόπο στις απαιτήσεις τους. Το νησί χάρη στις προσπάθειες του Δήμου και το φιλότιμο των Μυκονιατών στάθηκε όρθιο.  Αυτό για μένα είναι και το πλέον σημαντικό. Και αυτό το πετύχαμε, παρά την εντυπωσιακή μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 50%, παρά το γεγονός  ότι χρηματοδοτούμαστε μόνο για 10.000 κατοίκους, παρά τα στερεότυπα πολλών αξιωματούχων ότι  «η Μύκονος δεν έχει ανάγκη»,  και παρά την υποστελέχωση του Δήμου και πολλών κρατικών υπηρεσιών. 
 
Νοικοκυρέψαμε λοιπόν το Ταμείο του Δήμου Μυκόνου και ασκήσαμε χρηστή Διοίκηση, είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που παρέχουμε βοήθημα σίτισης και στέγασης για τους υπαλλήλους που ζουν στο νησί μας, εξασφαλίσαμε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα μεγάλα έργα, διαθέσαμε 2 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, είμαστε πρώτοι στην ανακύκλωση, υλοποιούμε  το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες, χρηματοδοτούμε με δημοτικούς πόρους το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προχωρήσαμε  το Κλειστό Γυμναστήριο (με την παραχώρηση οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και με σημαντική δωρεά της Παναγιώτας Χανιώτη), το νέο Γυμνάσιο της Άνω Μεράς (με την παραχώρηση οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου με τη μεγάλη δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη), το αποχετευτικό της Άνω Μεράς, και το νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό, αναβαθμίσαμε τις λιμενικές υποδομές, αναδείξαμε τον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους και ασκήσαμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική»
 
-Σχετικά με τα έργα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, σας κατηγορούν ότι αργήσατε και ότι τα ξεκινάτε προεκλογικά για ευνόητους λόγους. Τι τελικά συμβαίνει; 
 
«Να πω μόνο ότι τον πρώτο χρόνο της θητείας μας η Τεχνική Υπηρεσία λόγω αποχωρήσεων και αδειών είχε 2 μηχανικούς , να ελέγχουν – να σχεδιάζουν – να δημοπρατούν – να κάνουν μελέτες. Γιατί ακριβώς μιλάτε; Και παρόλα αυτά με πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια διασφαλίσαμε πόρους και έχουμε δρομολογήσει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.
 
Η δική μας Διοίκηση δεν είχε ούτε μία ημέρα χάριτος. Η αντιπολίτευση  μας έκανε δεκάδες διοικητικές προσφυγές  και παρότι έχουμε δικαιωθεί σε όλες αντιλαμβάνεστε, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, ποιο ήταν το περιβάλλον που κληθήκαμε να λειτουργήσουμε».  
 
-Ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει πολύ το νησί τα τελευταία χρόνια είναι οι παραλίες. Τόσο η πρόσβαση και ο ελεύθερος χώρος, όσο και η μουσική. Μπορεί ο Δήμος να παρέμβει και μέχρι που; Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος; Και επειδή υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο Δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος κανονίζει τα του τόπου του και όχι οι έξωθεν του νησιού υπηρεσίες, θα θέλαμε να μας πείτε τελικά ποιος έχει δίκιο; Εσείς που κατά καιρούς έχετε αναφερθεί στις αρμοδιότητες που έχει κάθε υπηρεσία ή εκείνοι που λένε ότι «δεν τα βάζετε» με τις υπηρεσίες, δεν χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι,  προκειμένου «να περάσει» της Μυκόνου;  
 
«Κάποιοι κάνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν καταλαβαίνουν. Γιατί ξέρουν ότι δεν μας ανήκει η αρμοδιότητα και ότι την έχουμε ζητήσει πολλές φορές από την Πολιτεία. 
 
Η αρμοδιότητα  για τον έλεγχο της τήρησης της νομιμότητας στις παραλίες του Δήμου Μυκόνου και της προστασίας της κοινόχρηστης Δημόσιας Περιουσίας είναι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου και τη Κτηματική Υπηρεσία Σύρου, η οποία έχει δύο υπάλληλους για όλες τις Κυκλάδες με τα ανάλογα αποτελέσματα. Και εμείς δεν ρίχνουμε αλλού το μπαλάκι, όπως λέτε. Κάθε άλλο. Εμείς ζητάμε, όπως είπα και πριν, να μας δώσουν την αρμοδιότητα.
 
Σε επιστολή μάλιστα που έστειλα στις 1/2/2019  προς την Υφυπουργό Οικονομικών  κα. Κατερίνα Παπανάτσιου προτείνω και συγκεκριμένη τροπολογία για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, μετά και την αντίστοιχη παρέμβασή μου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο τον Απρίλιο του 2018.
 
Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω είναι υποχρέωση και του Δήμου, αλλά και των επιχειρηματιών να συνεργαστούμε και να αυτορυθμίσουμε τα πράγματα με βασικούς στόχους, τόσο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και το σεβασμό  στο περιβάλλον και στην ταυτότητα του νησιού, καθώς και την ισόρροπη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μεταξύ των παραλιών και του παραδοσιακού οικισμού.
 
Ειδικά για τη φετινή χρονιά και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, μετά από πρόσφατη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, συμφωνήθηκε ο σεβασμός των ελεύθερων χώρων που δεν υπόκεινται σε μίσθωση, η συνεργασία με την ελληνική Αστυνομία για την τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία, καθώς και η γνωστοποίηση  των τιμών εκμίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων προς τον Δήμο, ώστε αυτές να αποστέλλονται σε κάθε τουριστική μονάδα και να είναι γνωστές εκ των προτέρων σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη και κάτοικο του νησιού».
 
-Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις αυτή τη στιγμή για το νησί και που εστιάζετε την προσοχή σας;
 
«Το κύριο διακύβευμα είναι να διαφυλάξουμε την ταυτότητα του νησιού και να παραμείνουμε ενωμένοι, όσον αφορά αυτό το στόχο. Έχουμε καταφέρει ένα πραγματικό θαύμα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Είμαστε φιλόξενοι και εξωστρεφείς, αλλά δεν απεμπολούμε ούτε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ούτε το φυσικό μας πλούτο. Είμαι βέβαιος ότι όπως τα καταφέραμε να αναδείξουμε τη Μύκονο, ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα του κορεσμού, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τόπο που αξίζει να ζεις»