Την Κυριακή η τελευταία φετινή αποσπερίδα για τη Στέγη Μελέτης

Την Κυριακή η τελευταία φετινή αποσπερίδα για τη Στέγη Μελέτης

 

 

 
 
Η τελευταία φετινή αποσπερίδα για τη Στέγη Μελέτης, θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 6 Απριλίου στις 19:00, στη Δημοτική Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά. 
 
Θα διαβαστούν ακόμη λίγα αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή Κοντραμπάντο (1959) της Μέλπως Αξιώτη, δηλαδή από το τελευταίο άσμα της πριν η ίδια κυριευμένη από τη νοσταλγία επιστρέψει στην πατρίδα το 1964 όμοια με «κοντραμπάντο», με λαθραίο κι αυτή. 
 
Και η φετινή χειμωνιάτικη περίοδος των αποσπερίδων θα κλείσει, όπως άρχισε, με μουσική: πρώτα, η πιο πρόσφατη (2013) ερμηνεία του τελευταίου τραγουδιού «Der Leiermann» («Ο λατερνατζής») από τον κύκλο τραγουδιών του Franz Schubert (1797-1828) Die Winterreise (Το χειμωνιάτικο ταξίδι) (1827) με τον γνωστό αστέρα της όπερας, τον τενόρο Jonas Kaufmann  που τον συνοδεύει στο πιάνο ο Helmunt Deutsch.
 
Τέλος, η Πρώτη Συμφωνία «Titan» (1888) του Gustav Mahler (1860-1911), με την οποία ξεκίνησε η λαμπρή παραγωγή και των υπόλοιπων οκτώ συμφωνιών (συν μιας ημιτελούς, της Δεκάτης, της τελευταίας) του συνθέτη. Η ερμηνεία η πιο πρόσφατη που κυκλοφορήθηκε σε βίντεο (Οκτώβρης του 2009) προέρχεται από την εναρκτήρια συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Los Angeles υπό την μπαγκέτα του γνωστού και αγαπητού πλέον Gustavo Dudamel. 
 
Θα επιχειρηθεί σύντομη ανάλυση των τεσσάρων μερών του σημαντικού αυτού έργου, και εάν υπάρξει χρόνος θα παρακολουθήσουμε στιγμές από τις ανοιχτές στο κοινό πρόβες του έργου υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού της. Μη χάσετε αυτή την τελευταία, πλούσια σε περιεχόμενο φετινή αποσπερίδα πολιτισμού.