(φωτο) Άσκηση ετοιμότητας για θαλάσσια ρύπανση από το Λιμενικό Ταμείο και ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου

(φωτο) Άσκηση ετοιμότητας για θαλάσσια ρύπανση από το Λιμενικό Ταμείο και ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου

 

Άσκηση ετοιμότητας για την πρόληψη και την καταστολή θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Έχοντας σαν γνώμονα το κοινό καλό και την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Νησιού μας, το Λιμενικό Ταμείο διοργανωσε από κοινού μαζί με τη ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου για τρίτη συνεχή χρονιά Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
 
Συνεργάτης του Δ.Λ.Τ.Μ. σε αυτή τη δραστηριότητα και αυτή τη χρονιά, υπήρξε η εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα Εταιρία "Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας  Περιβάλλοντος", η οποία παρέχει αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πάρα πολλά Λιμάνια και Μαρίνες της χώρας μας.
 
 
Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου κα Ελένη Καλπουρτζή, κατ' αρχήν την 13η Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο "Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο", το θεωρητικό τμήμα της Εκπαιδεύσεως. Κατά τη διάρκεια της, παρουσιάστηκαν από τον Κο Μιχάλη Αγγελόπουλο της Εταιρείας "ΜΕΤΟΠΗ", όλες οι πιθανές πηγές ρύπανσης της θάλασσας στην περιοχή ευθύνης του ΔΛΤ αλλά και της ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου, τα αντιρρυπαντικά μέσα και υλικά που υπάρχουν στο Νησί μας και οι καταλληλότεροι τρόποι πλήρους αξιοποίησής τους,  με σκοπό την σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού. 
 
Επίσης έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα υλικά και τα μέσα που διαθέτουμε τόσο εμείς, όσο και ο ΑΣΠ/Μυκόνου, αλλά και στη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία,  τα πλωτά φράγματα των εν λόγω 2 διαφορετικών φορέων, να μπορούν να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα,  με στόχο την ορθή και γρήγορη αντιμετώπιση περιστατικών, με παραπομπές στην Άσκηση που είχε λάβει χώρα την προηγούμενη χρονιά. 
 
Στο 2ο σκέλος της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και ανέλαβαν να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους εκ των παρευρισκομένων την καλύτερη για αυτούς χρήση των αντιρρυπαντικών εξοπλισμών που υπάρχουν στο Νησί της Μυκόνου, σε ένα "πραγματικό" συμβάν επί χάρτου στο νέο Λιμένα στον Τούρλο,  το οποίο τους δόθηκε από τον εκπαιδευτή για επίλυση. 
 
Την Πέμπτη 14η Μαρτίου, οργανώθηκε και εκτελέσθηκε από κοινού με την  Ομάδα Αντιρρύπανσης της ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου το πρακτικό τμήμα της εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη  επιτυχία,  Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, στη Μαρίνα του Νέου Λιμένα Μυκόνου, με την ενεργό συμμετοχή και στελεχών του τοπικού Λιμεναρχείου. 
 
Το σενάριο της Άσκησης, προέβλεπε τον εντοπισμό διαρρέουσας ποσότητας πετρελαιοειδών, από σκάφος το οποίο ελλιμενιζόταν εντός της Μαρίνας.
Τα μέλη των Ομάδων Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ και του ΑΣΠ έσπευσαν άμεσα στο σημείο, ενώ ειδοποιήθηκε και το Λιμεναρχείο της Μυκόνου.
         
 
Τόσο η Ομάδα μας, όσο και αυτή του ΑΣΠ, με την αρωγή των οχημάτων και του πλωτού σκάφους του Λιμεναρχείου, ενήργησαν συγχρονισμένα και ταχύτατα, ποντίζοντας και αγκυρώνοντας 150 μέτρα πλωτών φραγμάτων ανοικτής θαλάσσης,  επιτυγχάνοντας γρήγορα τον περιορισμό της ρύπανσης εντός αυτών.
 
Για την πραγματοποίηση της Άσκησης παραχωρήθηκε αλιευτικό σκάφος (του Κου Β. Σερεμέτη), ένα μικρότερο πολυεστερικό σκάφος (του Κου Δ. Φαρούπου), αλλά και πλωτό του Λιμεναρχείου.     
 
   
 
Για την περισυλλογή των ρυπογόνων ουσιών ενεργοποιήθηκε και η Συσκευή Ανάκτησης ελαφρών κλασμάτων Πετρελαιοειδών (Skimmer) του ΑΣΠ Μυκόνου, η οποία είχε άμεσα μεταφερθεί από την εγκατάσταση της ΔΕΗ στο υποτιθέμενο σημείο του συμβάντος με όχημα  της Εταιρίας.
 
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα τη ΔΕΗ/ΑΣΠ Μυκόνου, το Λιμεναρχείο Μυκόνου, αλλά και όλους τους εθελοντές του Νησιού μας, οι οποίοι για ακόμη μια φορά απέδειξαν το ικανοποιητικό επίπεδο συμμετοχής τους για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αλλά και την αγάπη τους για τον τόπο μας.