Η ΚΕΠοΜ για τους δασικούς χάρτες

Η ΚΕΠοΜ για τους δασικούς χάρτες

 

 

Ενημερωτική ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες ανήρτησε στον ιστότοπο της η ΚΕΠΟΜ. Η Κίνηση ενημερώνει τους πολίτες για την αναγκαιότητα κατάθεσης ενστάσεων με καταληκτική ημερομηνία προς το παρόν την 29/3/2019. 
 
Θέμα «καυτό» που εκκρεμούσε για δεκαετίες εξαιτίας της απροθυμίας της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και παλαιότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να οριστικοποιήσει τις χρήσεις γης μέσα στην δασική νομοθεσία ως βασικό έργο υποδομής στην αναπτυξιακή προοπτική αλλά και να φέρει στο φως όλα όσα κρύβονταν κάτω από το χαλί:  εκχερσώσεις, καταπατήσεις, αυθαίρετα, δασώσεις εγκαταλελειμμένων περιοχών, «βιλαέτια» τονίζει και συνεχίζει "Έτσι ξεκίνησε τo 2017 η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα. Οι δασικοί χάρτες δεν αφορούν άμεσα ιδιοκτησιακά θέματα. Αφορούν στην καταχώρηση των χρήσεων γης (χορτολιβαδικά, δασικά, αγροτικά), αναφέρει η ΚΕΠΟΜ η οποία κάνει λόγο για τις κινήσεις της και μιλά για ολιγωρία της δημοτικής αρχής". 
 
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων:
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες και αυτό (το τεκμήριο κυριότητας) δεν είναι θέμα των δασικών χαρτών, αλλά θέμα του νομοθέτη, ζητάμε να νομοθετηθεί ότι το Δημόσιο θα καταθέσει άμεσα αναγνωριστικές αγωγές για όσες εκτάσεις έχει τίτλους ή νομή και για όλες τις υπόλοιπες θα πάψει να διεκδικεί δικαιώματα ιδιοκτησίας.
την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 32/2016, ώστε να μην αμφισβητείται ο χαρακτηρισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων ως δασικών και να προστατευθεί έτσι η ιδιωτική περιουσία των νησιωτών.
 
Να ξεκαθαρίσει άμεσα η εμπράγματη διαχείριση  των μικτών αγροτεμαχίων (αγροτικά- δασικά-χορτολιβαδικά) ώστε να μπορούν να μεταβιβασθούν χωρίς να έχουν πολεοδομικές επιπτώσεις.
Να ζητηθεί με το υπόμνημα του Δήμου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην ΕΠΕΑ να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού περιβάλλοντος της Μυκόνου. Δηλαδή, περιοχές με  συνεχείς εναλλαγές βραχισμών, μικρών ξερολιθιών, μικρών χωραφίδων θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται αμιγώς αγροτικές   και να μην εμφανίζονται μωσαϊκώς κατακερματισμένες, κάτι που συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου που ελήφθησαν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007 στην κατάρτιση των δασικών χαρτών.
 
Να μειωθούν τα παράβολα υποβολής αντιρρήσεων στο 1/3 του σημερινού τους ύψους και ειδικά ναυλοποιηθούν ο κλάσεις (ε) και (στ) σε μία με χαμηλό παράβολο.
 
Η Κ.Ε.Πο.Μ. έστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό  Περιβάλλοντος με όλα τα παραπάνω αιτήματα συνοδευόμενη  από  το σχετικό υπόμνημα του Δήμου.
Η επιστολή στάλθηκε και  στους Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Νικόλαο Μανιό, Αντώνιο Συρίγο και Ιωάννη Βρούτση, ζητώντας  άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω.
 
Όπως έχει αναφερθεί και σε σχετική απόφαση που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική παράταξη της ΚΕΠΟΜ καλεί τον Δήμο να διοργανώσει ανοιχτή δημόσια εκδήλωση για να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες. Καλεί επίσης, τους κατοίκους της Μυκόνου να ενημερωθούν αρμοδίως και να υποβάλλουν έγκαιρα ενστάσεις και τον Σύλλογο των Μηχανικών Μυκόνου, αλλά και κάθε άλλη συλλογικότητα να  μην ολιγωρήσει και να συνδράμει ουσιαστικά αυτόν τον αγώνα.   
"Συντονιζόμαστε με τις κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα νησιά για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Απαιτείται  άμεσα μαζική πίεση προ της κεντρική εξουσία από όλους τους Κυκλαδίτες και όλους τους φορείς" καταλήγει η ανακοίνωση.