Αίτηση αναστολής εκτελέσεως των κατεδαφίσεων κατέθεσαν οι κάτοικοι στα Διβούνια

Αίτηση αναστολής εκτελέσεως των κατεδαφίσεων κατέθεσαν οι κάτοικοι στα Διβούνια

 

 

 

 
 
Σε συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ στασιμότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή στο θέμα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων στα Διβούνια του Καλαφάτη. Οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις ενώ έχουν υποβάλει ένσταση για αίτηση αναστολής εκτελέσεως στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. 
 
Για τις κατεδαφίσεις υπάρχει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Δήμου Πειραιά κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού. Δεν θα κατεδαφιστούν ο μόλος και ο ταρσανάς λόγω παλαιόθεν υφιστάμενων μνημείων. 
 
Η εκτέλεση γίνεται από το ελληνικό δημόσιο με δαπάνες ιδιωτών, στους οποίους ανήκει η συγκεκριμένη περιουσία και συγκεκριμένα της εταιρείας που έχει αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση. 
 
Υπάρχουν εκτελεστέες αποφάσεις κατεδάφισης για τα κτίσματα εκτός αιγιαλού που περιήλθαν στην εταιρεία οι οποίες σύμφωνα με τους δικηγόρους της εταιρείας, εκπρόσωπος των οποίων για την Μύκονο είναι η κα. Αλέκα Δήμου, δεν έχουν εκτελεστεί εδώ και χρόνια. 
 
Στη συγκεκριμένη έκταση θα γίνει ξενοδοχείο 7 αστέρων. Η εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων δεν θα οικοδομήσει το χώρο που υπάρχουν ιδιωτικά κτίσματα, εκτός αιγιαλού. 
 
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στο μέλλον, για το 2014 οι κάτοικοι παραμένουν στην περιοχή. 
 
Από τους κατέχοντες έχει κατατεθεί ένσταση με αίτηση αναστολής εκτελέσεως στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Οι ενστάσεις των κατοίκων αφορούν ότι πιθανόν ο μηχανικός του δημοσίου να μην είχε υπολογίσει σωστά τα μέτρα και για το εάν τα συνεργεία που έχουν έρθει είναι εξουσιοδοτημένα ή όχι. 
 
 Η κατεδάφιση αφορά κάποια μικρά  κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της απόφασης ή μη προσωρινής διαταγής η οποία ενδέχεται να βγει αργότερα σήμερα ή το αργότερο αύριο. 
 
Στο χώρο υπάρχουν συνεργεία ειδικά εξουσιοδοτημένα και αποκομιδής μπαζών τα οποία θα μεταφερθούν στην Άνδρο. 
 
Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 90 και σήμερα μετά από τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις προχωρούν αυτές οι εξελίξεις.