Τοποθέτηση Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση για τα δασικά

Τοποθέτηση Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση για τα δασικά

 

 

Στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που έγινε στις 21/1/2019, με θέμα τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νησιά και με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτών και φορέων, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, γιατί διαφαίνεται ότι πλέον θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις προς όφελος των πολιτών που αγωνιούν. Βεβαίως, η συνάντηση αυτή δεν γίνεται για πρώτη φορά, έχουν προηγηθεί δεκάδες ανάλογες συναντήσεις με τον αν. Υπουργό κ. Φάμελλο.
 
Πρέπει να γίνει όμως σαφές ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν τώρα, έχουν προκύψει εδώ και πολλά χρόνια και ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος που αναφέρεται στον καθορισμό του δάσους και των δασικών περιοχών είναι ο 998/1979. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι το 2013 κατέθεσα στη βουλή, τότε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αναφορά με την οποία υποστήριζα τη διαμαρτυρία της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (Σεπτέμβριος 2013) ενάντια σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και ειδικότερα το αίτημα να μην τροποποιηθεί το άρθρο 62 του ν. 998/79 που κατοχυρώνει την εξαίρεση των Κυκλάδων από την υποχρέωση των ιδιωτών σε δικαστική προσφυγή για την κατοχύρωση του τεκμήριου κυριότητας. Ο δε νόμος που επακολούθησε, ο ν. 4280/2014, μεταξύ των άλλων εξουσιοδότησε την πολιτεία στην έκδοση του Π.Δ. 32/2016. Κατά συνέπεια, η νομοθεσία δεν προέκυψε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απλώς η σημερινή κυβέρνηση τόλμησε μετά από δεκαετίες να προχωρήσει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν τα προβλήματα που προϋπήρχαν. 
 
Είναι φανερό ότι τα κύρια προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι το τεκμήριο κυριότητας, το θέμα των μικτών εκτάσεων με δασικά και αγροτικά τμήματα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις προ του 1946 που δασώθηκαν στη συνέχεια κλπ. Δυστυχώς, η μεγάλη σύγχυση προήλθε από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που περίπου χαρακτηρίζει όλα τα χορτολιβαδικά ως δασικά.
 
Όμως όπως είπε και ο παριστάμενος υπουργός υπάρχει η πολιτική βούληση  όλα τα προβλήματα που αναγνωρίζονται από όλες τις πλευρές να λυθούν και με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να συγκροτηθεί η μικτή επιτροπή μεταξύ υπουργείου και αυτοδιοίκησης τεχνικών, μηχανικών κλπ., που θα συμφωνήσει στις απαιτούμενες αλλαγές.
 
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι με ενοχλούν παρεμβάσεις πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως π.χ. του κ. Βρούτση, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο κινδυνολογώντας ότι δήθεν δημεύονται οι περιουσίες των ανθρώπων.....”