Δήλος 2019: Αρχαίος πολιτισμός και σύγχρονη τέχνη σε μία συνάντηση κορυφής

Δήλος 2019: Αρχαίος πολιτισμός και σύγχρονη τέχνη σε μία συνάντηση κορυφής

 

 

Μια συνάντηση πρόκληση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Δήλο το καλοκαίρι του 2019. Ο αρχαίος πολιτισμός δίνει ραντεβού με την σύγχρονη τέχνη σε μια έκθεση που θα συζητηθεί φέρνοντας την Δήλο και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής.
 
Για πρώτη φορά το νησί του Απόλλωνα θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης, γλυπτά του διεθνούς φήμης Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλεϊ. 
 
Η πρόταση τέθηκε στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην πρώτη συνεδρίαση του έτους και πήρε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίησή της. Πρόκειται για μία σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Οργανισμού ΝΕΟΝ.
 
Τα ανθρωπόμορφα γλυπτά του Γκόρμλι 
 
Ο 'Αντονι Γκόρμλεϊ είναι ένας πολυβραβευμένος κι ευρέως αναγνωρισμένος καλλιτέχνης για τα γλυπτά, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα του, που εξερευνούν τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του χώρου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στη Βρετανία και στο εξωτερικό, ενώ γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αγγλία κι αλλού, με γνωστότερο τον «'Αγγελο του Βορρά» στη βρετανική πόλη Gateshead. Μεγάλη ατομική έκθεσή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου το Σεπτέμβριο του 2019. Εκτός από σπουδές καλών τεχνών (έχει κάνει μεταπτυχιακό στη γλυπτική στο UCL), έχει σπουδάσει αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Κέιμπριτζ.
 
Άντονι Γκόρμλεϊ, Έκθεση | © Gouwenaar / WikiCommons  
The Close, Winchester, Hampshire SO23 9LS, 01962857200
 
Η εικαστική εγκατάσταση στη Δήλο με τίτλο "SIGHT" θα διοργανωθεί στο διάστημα από 18 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019, με τα εγκαίνιά της να συμπίπτουν με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ο Γκόρμλι είναι γνωστός για τις ανθρώπινες μορφές του από χυτό σίδηρο, που τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους. Η εγκατάσταση στη Δήλο θα αποτελείται από 29 τέτοιες γλυπτές μορφές (οι τέσσερις φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση στο νησί), σε φυσικό μέγεθος. Θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού, με τον επισκέπτη να καλείται να τα ανακαλύψει με τη βοήθεια έντυπου υλικού. Δύο γλυπτά θα στέκονται στα ρηχά της θάλασσας, άλλα δυο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κάποια στον λόφο του Κύνθου, στην Αγορά των Κομπεταλιαστών, στην είσοδο του Σταδίου, στη Σκηνή του Θεάτρου και σε άλλα μνημεία, με τη μεγαλύτερη πυκνότητά τους να παρατηρείται στα δωμάτια της Συνοικίας του Θεάτρου. Η έδρασή τους θα γίνεται είτε με απλή απόθεση είτε με στερέωση σε φύλλο χάλυβα (ή χαλύβδινο πλαίσιο με απλή απόθεση) είτε με στερέωση σε τεχνητό λίθο (ή σε λιθοδομή με απλή απόθεση), ενώ στις πιο ειδικές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μελέτες οι οποίες έγιναν γνωστές στα μέλη του ΚΑΣ.
 
Όσο για το σκεπτικό της παρουσίασης των 29 αγαλμάτων στη Δήλο, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης, είναι διπλός: Να δηλώσει την ανθρώπινη παρουσία που σήμερα δεν υπάρχει στο νησί και ταυτόχρονα να τονίσει μια άλλη απουσία, των αγαλμάτων, που στην αρχαιότητα ήταν πολλά.
 
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα μέσω της οποίας η Δήλος θα αποκτήσει ένα διττό ενδιαφέρον το καλοκαίρι, αποτελώντας σημείο συνάντησης των φίλων της αρχαίας και της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης επανατοποθετώντας το νησί του Απόλλωνα στην παγκόσμια λίστα των επισκεπτών κάτω από μια νέα οπτική. 
 
MykonosDaily με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή φωτό: worldtourismgroup.com