Τα συμπεράσματα έρευνας για την μελισσοκομία στις Κυκλάδες

Τα συμπεράσματα έρευνας για την μελισσοκομία στις Κυκλάδες

 

 

 

Τα αποτελέσματα έρευνας για την μελισσοκομία στις Κυκλάδες παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στη Σύρο. Την έρευνα διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία και την χρηματοδότησε.  Κατά την διάρκειά της καταγράφηκαν τα μελισσοκομικά φυτά στις Κυκλάδες και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για τους μελισσοκόμους των νησιών. 
 
Στην παρουσίαση που έγινε με ‘live streaming’ για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Δαδάος. 
 
Ο καθηγητής, Πασχάλης Χαριζάνης μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθησαν στα νησιά των Κυκλάδων. Προηγήθηκαν επισκέψεις σε κάθε νησί από τα μέλη του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έγινε ενημέρωση, διανεμήθηκε υλικό και ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία με ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκομείο ενώ πάρθηκαν δείγματα μελισσών εντός και εκτός κυψελών με σκοπό την διάγνωση των προβλημάτων, λόγω ασθενειών ή δηλητηριάσεων. 
 
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση, τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί. Ο κάθε μελισσοκόμος έδωσε δείγματα και καταγράφτηκαν τα μελισσοκομικά φυτά που βρίσκονται στις Κυκλάδες και μπορούν να παράγουν μέλι. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για τους μελισσοκόμους των Κυκλάδων, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για κάθε νέο που έχει σχέση με την μελισσοκομία –τόσο από την ΠΝΑΙ, όσο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
 
Τα κύρια προβλήματα και οι δυσκολίες που έχουν καταγραφεί είναι η παρατεταμένη ανομβρία, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς κατά των μελισσών, δηλητηριάσεις μελισσών από χρήση εντομοκτόνων σε κήπους ή δένδρα κ.λπ., από χρήση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη ή από τροφές εμπορίου που περιείχαν φάρμακα, με συνέπεια να προβλέπεται κίνδυνος απωλειών σε μελισσοκομία.
 
Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι εντοπίζεται έλλειψη της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ανάγκη εμπλουτισμού της αφού οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.) μειώνουν τις πηγές ανάπτυξης των μελισσών. 
 
Η μεγάλη έλλειψη σε ανθοφορίες παρατηρείται τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ η έλλειψη γύρης δεν δίνει δυνατότητα διατήρησης του πληθυσμού των μελισσών όταν υπάρχει έλλειψη νέκταρος ή τροφοδότηση με σιρόπι. Η έλλειψη γύρης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια υποκατάστατα. 
 
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυτή η προγραμματική σύμβαση θα επεκταθεί και στο Νομό Δωδεκανήσου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων στα μελισσοκομεία των νησιών. Η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από την ΠΝΑΙ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
 
«Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος του Πρωτογενούς Τομέα και έχει περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα νησιά ασχολούνται με την μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς προσεγγίζουμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες. 
 
Το επόμενο βήμα, είναι να επεκταθεί η έρευνα και στα νησιά της Δωδεκανήσου, με νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στην ΠΝΑΙ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέλω να πιστεύω ότι με την επιστημονική προσέγγιση, τις προσπάθειες αναβάθμισης του μελισσοκομικού προϊόντος για την ενίσχυση της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών, θα αυξήσουμε ποιοτικά την παραγωγή μας, θα μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι και σίγουρα θα ενισχυθεί η παραγωγή. 
 
Η ΠΝΑΙ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στα νησιά μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μελισσοκομίας ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ, μελετάται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε κάποια νησιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι αρκετοί νέοι μπαίνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας».