«Οι θησαυροί του Αιγαίου» στην Κίνα

«Οι θησαυροί του Αιγαίου» στην Κίνα

 

 

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2019 θα παραμείνει στο Πεκίνο η έκθεση "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων" (στην κινεζική "Θησαυροί του Αιγαίου"). Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζεται στο Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης από τον πρασμένο Σεπτέμβρη και έλαβε την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να παραμείνει μέχρι τόν Φλεβάρη του νέου έτους λόγω της μεγάλης επιτυχίας της. 
 
Η έκθεση που εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη στις 14 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 350 μοναδικά αρχαία αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων εμβληματικά τέχνεργα, όπως η χάλκινη κεφαλή φιλοσόφου, αλλά και αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τα οποία ταξίδεψαν στο Μουσείο του Παλατιού, εντός της Απαγορευμένης Πόλης με τα αυτοκρατορικά ανάκτορα, που είναι ένα από τα διασημότερα της Κίνας με παγκόσμια αίγλη και με την υψηλότερη επισκεψιμότητα όλων των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας η οποία φτάνει τους 40.000 επισκέπτες ημερησίως. Μόνο την πρώτη μέρα που η ελληνική έκθεση ήταν ανοιχτή στο κοινό, υποδέχθηκε 16.000 επισκέπτες.
 
 
Η ελληνική έκθεση στην Κίνα, θεωρείται εξαιρετικά επιτυχής, καθώς προσελκύει συνεχώς περίπου 16.500 επισκέπτες κάθε μέρα, αριθμός πολύ υψηλός ακόμη και για τα δεδομένα του εν λόγω μουσείου, υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό παρόμοιων εκθέσεων στο Μουσείο του Παλατιού.
 
Εκτεταμένη είναι η κάλυψη των κινεζικών διαδικτυακών, τηλεοπτικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται με εγκωμιαστικά σχόλια, προβάλλοντας τη σημασία της έκθεσης από μουσειολογική αλλά και επιστημονική-αρχαιολογική άποψη. Πιο συγκεκριμένα, αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία των αντικειμένων της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Πεκίνο, το ιστορικό της ανακάλυψης του Ναυαγίου και τα όσα αυτό σηματοδότησε για την εξέλιξη της ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και τη γόνιμη ελληνοκινεζική συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.
 
 
Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η λαμπρή κινεζική έκθεση του ίδιου μουσείου στο Μουσείο Ακρόπολης «Από την Απαγορευμένη Πόλη αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», που εγκαινιάστηκε παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή ταυτόχρονα με την ελληνική έκθεση στην Κίνα και θα διαρκέσει επίσης έως τις 14 Φεβρουαρίου.