«Ο Μύθος της Μυκόνου δεν μας χαρίστηκε...» επεσήμανε ο Δήμαρχος στο Next is Now

«Ο Μύθος της Μυκόνου δεν μας χαρίστηκε...» επεσήμανε ο Δήμαρχος στο Next is Now

Μια σειρά από προσωπικότητες της τουριστικής αγοράς από το εξωτερικό, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, συναντήθηκαν το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του φόρουμ “Next is Now” στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.
 
Ο κ. Κουκάς ήταν βασικός ομιλητής του φόρουμ κατά το οποίο αναλύθηκε ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει σήμερα ο τουρισμός στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Το συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Χατζηνικολάου και του enikonomia.gr., πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.
 
 
Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι για τους Έλληνες η προσέλκυση τουριστών δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικό. Για εμάς τους Ευρωπαίους, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, έχει μεγαλύτερη σημασία, ότι δουλεύοντας μέσα σε πνεύμα κοινής δημιουργίας, δουλεύουμε και για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για τη δυνατότητά της να παίξει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
 
 
Η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά στάθηκε στα πεπραγμένα της υπάρχουσας τουριστικής ηγεσίας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυνε ο κ. Μάνος Κόνσολας, εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 
 
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ήταν ο μόνος εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνέδριο και συμμετείχε ως ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Συνέργειες δημόσιου – ιδιωτικού τομέα: «Κλειδί» στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». 
 
Συγκεκριμένα, μίλησε για το πλέον επιτυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τη Μύκονο. 
 
Κατέγραψε και ανέλυσε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται σε κάθε αναπτυξιακό μοντέλο, όπως και αυτό της Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα, επιδιώκοντας μεγαλύτερη και εντονότερη την παρουσία του κεντρικού κράτους ως αρωγού, αλλά και τον κρατικό έλεγχο μέσω ειδικών ελεγκτικών μηχανισμών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να χαλιναγωγούνται υπέρμετρες αναπτυξιακές τάσεις και συμπεριφορές. Τόνισε βέβαια πως πέρα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, επιδιώκει και λύσεις με κρατική υποστήριξη, κυρίως για τη διαφύλαξη του τοπικού χαρακτήρα της Μυκόνου, που αποτέλεσε εξάλλου και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του νησιού.
 
Στις συζητήσεις έλαβε μέρος η ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού, όπως ο Ταλέμπ Ριφάι Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο Μάικλ Φρένζεν, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTCC & TUI), η κα Ντανιέλα Βάγκνερ επικεφαλής για την Ευρώπη της Ένωσης Ταξιδίων Ασίας-Ειρηνικού (PATA) καθώς και άλλοι που προσκλήθηκαν σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το μέλλον, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες ανάπτυξης των ταξιδιών, της φιλοξενίας και του τουρισμού ανά την υφήλιο, και ειδικά για την Ελλάδα.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκάς τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι καμία επιτυχία και κανένα θαύμα δεν είναι τυχαίο. «Ο Μύθος της Μυκόνου δεν μας χαρίστηκε, αλλά στηρίχθηκε στην πολλή δουλειά και ανοιχτή ματιά των Μυκονιατών» επεσήμανε και συνέχισε «τώρα όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε πως στη Μύκονο πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη, οδηγώντας την με βάση το σεβασμό του τοπικού χαρακτήρα, που υπήρξε η βάση της όποιας διασημότητας του νησιού». Τόνισε δε ότι «τη στήριξη αυτή την αναζητούμε μαζί με το κράτος που με Νομοθετικές προτάσεις, τροποποιήσεις αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορεί να εκσυγχρονίσει και να βοηθήσει το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση».