Φως στο παρελθόν: Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)

Φως στο παρελθόν: Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)

 

 

 

Φωτογραφία: Συλλογή βιβλιοθήκης Παναγιώτη Κουσαθανά

Η Μύκονος είναι σήμερα μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη νησιωτική κοινότητα, με σαφή προσανατολισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της προς τον τουρισμό και την προσφορά υπηρεσιών στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. 

Στα μέσα όμως του 19ου αιώνα χαρακτηριζόταν ως μια νησιώτικη κοινότητα αγροτοκτηνοτρόφων, που συχνά μετατρέπονταν σε ναυτικούς και εμπόρους. Στα τέλη του 19ου αιώνα φαίνεται πως η ευρύτερη οικονομική κρίση, έπληξε και το νησί.

Σε εκείνη την κοινωνική συγκυρία, οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Δήλο (1873-1914) πιστεύουμε ότι αποτέλεσαν τον καταλύτη αλλαγών, που τον απόηχό τους αφουγκραζόμαστε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την υπόθεσή εκλεκτών Πανεπιστημιακών που θα μιλήσουν για το θέμα σε λίγες μέρες στο νησί μας, εκείνη τη χρονική στιγμή φαίνεται πως οι λεγόμενες παραδοσιακές συνθήκες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στην καθημερινότητα του νησιού κι αρχίζουν να αναδύονται οι μοντέρνες, νεωτερικές διαδικασίες. 

Φωτογραφία: Αρχείο Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Η εργασία των Μυκονιατών στην ανασκαφή με ημερομίσθιο προσέφερε νέες οικονομικές προοπτικές στους φτωχούς Μυκονιάτες και δημιουργείται ένα οικονομικό πλέγμα παροχής υπηρεσιών γύρω από την ανασκαφή που αλλάζει τη Μυκονιάτικη οικονομία και κοινωνία.

Επιχειρώντας να ρίξουν φως στην ιστορία του νησιού και της κοινωνίας του ο Ιστορικός και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης κος Γιώργος Γάσιας και η Αρχαιολόγος ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Catholique de Louvain του Βελγίου κα Μαργαρίτα Νάζου θα αναλύσουν το θέμα στο πλαίσιο της πενταετούς έρευνας του τμήματος Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (2017-2021).

Κατά την διάρκεια της διάλεξης που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, θα διερευνηθούν οι παραπάνω αλλαγές και θα γίνει προσπάθεια να αξιολογηθεί η επίδραση της ανασκαφής της Δήλου στους Μυκονιάτες. Ώρα έναρξης 19:30.