Στην υπηρεσία του πολίτη τα έξυπνα ηλιακά παγκάκια που τοποθετήθηκαν σε έξι σημεία της Μυκόνου

Στην υπηρεσία του πολίτη τα έξυπνα ηλιακά παγκάκια που τοποθετήθηκαν σε έξι σημεία της Μυκόνου

Η μετεξέλιξη της Μυκόνου σε ένα σύγχρονο νησί προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας συνεχίζεται με μία καινοτόμο κίνηση του Δήμου. 

Εδώ και λίγες μέρες σε έξι σημεία του νησιού τοποθετήθηκαν ηλιακά παγκάκια  που έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών. 

Τα ηλιακά παγκάκια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενώ παράλληλα διαθέτουν δύο θύρες USB όπου καθένας μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή και 1 θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης.

Τα παγκάκια τοποθετήθηκαν 

Δυο στη Χώρα παραπλεύρως του μνημείου Ηρώων
Ένα στην Κολοκύθα κάτωθι του αρχαιολογικού μουσείου
Ένα άνωθεν της αφετηρίας των ΚΤΕΛ στο Παλιό Λιμάνι
Ένα πλησίον της αφετηρίας των ταξί στο Νέο Λιμάνι
Ένα στην πλατεία της Άνω Μεράς

φωτίζονται με χρώμα λευκό LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και αλλάζουν το χρώμα τους σε μπλε, όταν πραγματοποιείται επαγωγική  φόρτιση.
 
 
Επιπροσθέτως, είναι εφοδιασμένα με αισθητήρα, ώστε σε περίπτωση βροχής τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, ενώ έχει και την δυντότητα παροχής δικτύου WI-FI. Το έξυπνο ηλιακό παγκάκι παρέχει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις και νησιά.
 
"Ακολουθώντας σταθερά την πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί μας, επιλέγουμε έξυπνες λύσεις και παρεμβάσεις που προωθούνται και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική" τονίζει ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς επισημαίνοντας "Προς αυτή την κατεύθυνση τα ηλιακά μπαγκάκια που τοποθετήθηκαν, θα δώσουν κίνητρο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, να καθίσουν και παράλληλα να φορτίσουν ηλεκτρικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτελεί χρέος και ευθύνη όλων μας η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από συγκεκριμένα έργα και πράξεις, ξεκινώντας από τα μικρά και καθημερινά.
Με αυτές μας τις δράσεις στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των Μυκονιατών και των εκατομμυρίων τουριστών μας, αλλά κυρίως στη νέα γενιά, η οποία επιβάλλεται να εκπαιδευτεί γύρω από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας» καταλήγει ο Δήμαρχος Μυκόνου.