Με μυκονιάτικες ρίζες ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος

Με μυκονιάτικες ρίζες ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος

 

Φωτογραφία: romfaia.gr
 
Ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος είναι ο Νέος Μητροπολίτης Λαρίσης καθώς το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε πρώτο με 68 ψήφους. 
 
Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης, ήταν Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη «Κυνηγού» στη λεωφόρο. Βουλιαγμένης. Επίσης υπήρξε Ιεροκήρυκας στην Ι.Μ. Φθιώτιδος, καθώς και γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι έγκριτος νομικός και θεολόγος, άνθρωπος ισορροπιών και γνώστης της ποιμαντικής και της διοίκησης.
 
Ὁ ψηφισμένος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Νικολόπουλος του Χρήστου και της Μαρίας, το γένος Σικινιώτη,  γεννήθηκε στην  Αθήνα το 1971 και είναι αδελφός του λογιστή Κώστα Σικινιώτη.
 
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τη Θεολογική του ιδίου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Groningen Ολλανδίας με ειδίκευση στην Ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινό -ρωμαϊκό Δίκαιο). Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά και Τούρκικα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδροςν Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. 
 
Εργάστηκε ως δικηγόρος παραιτούμενος του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λόγω κουράς και χειροτονίας. Εκάρη μοναχός την 7η Δεκεμβρίου 1997 στην Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο. 
Διάκονος χειροτονήθηκε την 14 Δεκεμβρίου 1997 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικόλαο στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως Αθηνών.  Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χειροθετηθείς αυθημερόν σε Ἀρχιμανδρίτη.
 
Χειροθετήθηκε Πνευματικός την 5 Δεκεμβρίου 2002 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρου Χριστοδούλου. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας Εφημεριακής θέσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
 
Μετατεθείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπηρέτησε ως  Εφημέριος και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς Αθηνών και Εφημέριος και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης Αθηνών.  
 
Διακόνησε στη Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Κατέστη Γραμματεύς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γραμματεύς του Επισκοπικού Δικαστηρίουαυτής.  Υπήρξε συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων μέχρι του διορισμού του εις Β’ Γραμματέα Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος. 
 
Εν συνεχεία προήχθη σε Α’ Γραμματέα – Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος.  Χρημάτισε Γραμματεύς διαφόρων Ειδικών Επιτροπών, όπως Σxεσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, Σύνταξης Κανονισμού Εφημερίων και Διακόνων κ.λπ.
Διατέλεσε: α. Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 
β.Μέλος του Δ.Σ. τους Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
γ.Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
δ.Εθελοντής Παραγωγός στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Συγγραφικό έργο
1. Μετάφραση ἀπό τά ἀγγλικά τοῦ Βιβλίου τοῦ Tomvan Bochove , Χρονολογῶντας κι Ἐξακριβώνοντας.
2. Ὁ Διάλογος τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ μέ τούς Χίονες, μονογραφία.
3. Ὁ ἐν τῷ κόσμῳ ἄγαμος Κληρικός, μονογραφία.
4. Περί των Ρασοφόρων Μοναχῶν, μονογραφία.
5. Αἱ Μητροπολιτικαί Ἐκλογαί τοῦ 1965, Συμβολή εἰς τήν
Ἱστορίαν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μονογραφία.
6. Προσκυνητάριον Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Βλασίου Στυλίδος, (ἀνέκδοτον).
7. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ἔτους 2015 (ἀποστολικά ἀναγνώσματα).
8. Συντάκτης ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ἔτους 2016 (εὐαγγελικά ἀναγνώσματα).
9. Ἐπιστημονικά ἄρθρα καί μελέτας σέ νομικά καί θεολογικά περιοδικά.
10. Ποιμαντικά
 
Με πληροφορίες από thessaliatv.gr & romfea.gr