Από τη Μύκονο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2018

Από τη Μύκονο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef Award 2018

 

 

 

Ο Αντώνης Δημοβασίλης από τη Μύκονο είναι ο chef  που αναδείχθηκε στον τελικό  της Σύρου  για το European Young Chef Award 2018. Ο νεαρός σεφ εργάζεται στο SantAnna Luxury Beach Club Restaurant στη Μύκονο. 
 
Ο τελικός του διαγωνισμού της Περιφέρειας για την ανάδειξη του καλύτερου νεαρού σεφ που θα εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο στον Ευρωπαϊκό υποψηφίου European Young Chef 2018 , που θα διεξαχθεί 25-26 Νοεμβρίου 2018 στο Galway, στην Ιρλανδία, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο με πολύ μεγάλη επιτυχία. 
 
 
Ο νικητής του διαγωνισμού  Αντώνης Δημοβασίλης  έκλεψε τις εντυπώσεις με τις γαστρονομικές του ικανότητες με  το πιάτο του  «Αρχέγονον» (Σφυρίδα με πουρέ τοπιναμπούρ και σούπα κακαβιάς).    
 
Στον τελικό, στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν  η Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου , ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου  και οι σεφ  Ιωάννα Σταμούλου , Κώστας Μπουγιουρης , Νίκος Κουκιάσας  και Δημήτρης Πλυτάς. 
 
 
Οι διαγωνιζόμενοι στον τελικό της Σύρου που αναδείχθηκαν από τους προκριματικούς διαγωνισμούς σε τέσσερα νησιά της Περιφέρειας ήταν οι: 
Αδαμίδης Βασίλης από τη Ρόδο,  Φλάσκος Ηλίας από την Κω, Χρήστος Παπαθανασίου  από τη Νάξο και  Αντώνης Δημοβασίλης από τη Μύκονο.
 
 
Τα πιάτα του τελικού με τη σειρά παρουσίασης ήταν: 
Ρόδος:  Γιαπράκι με κολοχτύπα
Νάξος:  Μπαρμπούνι σοτέ με σπαγγέτι λαχανικών και σάλτσα saffron
Μύκονος:  Σφυρίδα  με πουρέ τοπιναμπούρ  και σούπα κακκαβιάς 
Κως :  Μπακαλιάρος σκορδαλιά 
 
Οι φετινές συμμετοχές των νεαρών σεφ σε όλα τα επίπεδα,  ξεπέρασαν  κάθε προσδοκία , αφού ο πήχης ανεβαίνει ψηλά και τα ντόπια προϊόντα των νησιών μας θα ταξιδέψουν για ακόμη μία φορά στο εξωτερικό για να “μαγέψουν” με τη γεύση και την ποιότητά τους,  τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας. 
 
Υπενθυμίζεται ότι   Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όπλα τα ισχυρά συγκριτικά  πλεονεκτήματα των νησιών μας και τις εντυπωσιακές επιδόσεις των νεαρών σεφ που την εκπροσώπησαν στο European Young Chef Award, διεκδίκησε και πέτυχε ο διεθνής γαστρονομικός διαγωνισμός το 2019 να διεξαχθεί στο Νότιο Αιγαίο.
 
Για τον διαγωνισμό  ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονας  Ζαννετίδης  δήλωσε:
 
 « Ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία της ανάδειξης του σεφ που θα μας εκπροσωπήσει στο Galway στην Ιρλανδία. Είναι μια διαδικασία την οποία η περιφερειακή αρχή έχει κάνει πλέον θεσμό, με σκοπό όχι μόνο να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας, αλλά παράλληλα και  τα νέα ταλέντα  που μέσω του διαγωνισμού, έχουν την ευκαιρία να διακριθούν διεθνώς και να γίνουν οι κορυφαίοι  σεφ οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές  της γαστρονομίας των νησιών μας και των τοπικών  προϊόντων. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, σε κάθε τομέα που για το Νότιο Αιγαίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα».
 
Ο  πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων,  Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε: 
 
«Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό. Οι νέοι σεφ χουν μάθει  να πειραματίζονται και να δημιουργούν με τα τοπικά προϊόντα και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια σύγχρονη παραλλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».
 
Υπενθυμίζεται ότι  είναι ο τρίτος διαγωνισμός που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη του νέου σεφ που θα την εκπροσωπήσει στον διεθνή διαγωνισμό European Young Chef Award.