Νέα κυκλοφορία: Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια

Νέα κυκλοφορία: Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια

 

 

Ένα νέο βιβλίο για την ιστορία της Μυκόνου κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τίτλο "Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια" σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δημητρόπουλος.
 
Ο τόμος περιλαμβάνει έξι μελέτες αφιερωμένες στην ιστορία της Μυκόνου από την εποχή της λατινικής κυριαρχίας έως τον αρχόμενο 20ό αιώνα, που παρουσιάστηκαν στη Μύκονο την άνοιξη του 2016 και 2017, στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο "Όψεις της νεότερης ιστορίας της Μυκόνου "που διοργάνωσε η ΚΔΕΠΠΑΜ. 
 
Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ θεματικό κύκλο με κείμενα που αναφέρονται στο πέρασμα από τη βενετική στην οθωμανική εξουσία, την πληθυσμιακή εξέλιξη των Καθολικών του νησιού, την τοπική κοινότητα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού την ίδια περίοδο, τα τεκμήρια του ιστορικού αρχείου της Παναγίας Τουρλιανής, τα στερεότυπα στις αφηγήσεις των επισκεπτών της Μυκόνου.
 
 
Στόχος της έκδοσης είναι να αναδειχθούν όψεις της νεότερης ιστορίας της Μυκόνου που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σύγχρονης ιστορικής έρευνας. 
Στο τόμο μετέχουν με κείμενά τους οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ευγενία Δρακοπούλου, Ζήσης Μελισσάκης, Αγγελική Πανοπούλου, Ουρανία Πολυκανδριώτη και Κώστας Τσικνάκης.
 
Η έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αποτελεί καρπό συνεργασίας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου.