Το ξήλωμα του ΕΦΚ στο κρασί και τα... χρωστούμενα

Το ξήλωμα του ΕΦΚ στο κρασί και τα... χρωστούμενα

 

 

Στην στροφή πρόλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμενόταν να ανακοινώσει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Χθες Δευτέρα έγινε γνωστό πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση 1734 της 3-9-2018), ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή, τον Ιανουάριο του 2016, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τιρνάβου και ένας οινοποιού από τις Σέρρες.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο. O Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είχε αποφασισθεί στα τέλη του 2015 και είχε τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2016.

Με την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί –σ.σ. απόφαση του ΣτΕ μόλις καθαρογραφεί θα έχει άμεση ισχύ- η Κυβέρνηση "έπαιζε” επικοινωνιακά πάνω από έναν χρόνο. Προ μηνών άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε εξαγγείλει την κατάργησή του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δηλώνοντας πως δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη. Ωστόσο οι εξαγγελίες των Κυβερνητικών στελεχών παρέμεναν ανεφάρμοστες... 

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/epixeiriseis/3314006/to-xiloma-tou-efk-sto-krasi-kai-ta-xrostoumena