Απεργία της ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου - Έκκληση Χατζημάρκου για διάλογο

Απεργία της ΠΝΟ στις 3 Σεπτεμβρίου - Έκκληση Χατζημάρκου για διάλογο

Στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν αγκυροβολημένα τα πλοία της ακτοπλοΐας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων με έναρξη από τις 06:00 και με προοπτική κλιμάκωσης.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ αναφέρεται στην αποτυχία υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων και της Συλλογικής Σύμβασης Μεσογειακών Επιβατηγών και Τουριστικών Πλοίων.
 
Στόχος της κινητοποίησης, τονίζει η ΠΝΟ, είναι η “ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το τρέχον έτος με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις για τους Έλληνες ναυτεργάτες”.
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγάιου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για διάλογο με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικού συμφέροντος επισημαίνοντας σε δήλωση του "Η κινητοποίηση της ΠΝΟ σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη συνιστά πλήγμα στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης και σταθεροποίησης της χώρας" τονίζοντας ότι "είναι κρίσιμης σημασίας και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο τρόπο σύνδεσης με την χερσαία χώρα παρά μόνο την ακτοπλοϊκή σύνδεση".
 
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χατζημάρκου:
 
«Η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να δέσει τα πλοία στα λιμάνια στις 3 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση  βρίσκεται στην κορύφωσή της, συνιστά πλήγμα στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης και σταθεροποίησης της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή και αφορά όλους. 
Η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και η αποτροπή του πλήγματος που η εικόνα της χώρας θα υποστεί διεθνώς, είναι κρίσιμης σημασίας.  Κρίσιμης σημασίας είναι και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο τρόπο σύνδεσης με την χερσαία χώρα, παρά μόνο την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. 
Η απεργία προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα.  Αλλά αυτό ισχύει στο βαθμό που ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων δεν στρέφεται κατά της κοινωνίας. 
 
Στο κρίσιμο σημείο που ο τόπος βρίσκεται, έχει ανάγκη διαλόγου με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικού συμφέροντος, που θα οδηγήσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές και ρεαλιστικές.
Από την προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δεν εξαιρείται κανείς. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο καράβι. Η πορεία του αφορά όλους μας».