Τελειώνει η προθεσμία για την «υιοθεσία» παραδοσιακών σκαριών

Τελειώνει η προθεσμία για την «υιοθεσία» παραδοσιακών σκαριών

 

 

Έως τις 15 Αυγούστου οι αιτήσεις από φορείς που ενδιαφέρονται να «υιοθετήσουν» παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Προθεσμία έως τις 15 Αυγούστου έχουν οι φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν υποχρεωτικά όλες τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις διατήρησης και συντήρησης των σκαφών, καθώς και τα έξοδα μεταφοράς τους στο χώρο έκθεσής τους.
 
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 6.1.10 του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020 – Οριστική Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων», έχουν αποσυρθεί συνολικά 450 ξύλινα σκάφη. Από αυτά, 42 έχουν επιλεγεί από το υπουργείο, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας, για ένταξη στη διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως παραδοσιακών.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, πριν από λίγες ημέρες, στο «Πρακτορείο FM», «μιλάμε για παραδοσιακά σκάφη με τεράστια πολιτισμική και πολιτιστική αξία». «Για να αποφευχθούν τα εγκλήματα του παρελθόντος και παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ περιορίζεται στην απόσυρση των εν λόγω σκαφών, αναλάβαμε μία προσπάθεια για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών, η οποία έχει ήδη υποστηριχθεί από πολλούς φορείς, δήμους, απλούς πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.
 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
archaiologia.gr