Έτος Γιαννούλη Χαλεπά το 2018 για την Τήνο - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Έτος Γιαννούλη Χαλεπά το 2018 για την Τήνο - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στον πιο διακεκριμένο γλύπτη της νεώτερης Ελλάδας, Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), είναι αφιερωμένο το έτος 2018 στην Τήνο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και να τη συνδέσουν με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
 
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν και παραμένει μια κορυφαία μορφή στην νεότερη ελληνική Τέχνη. «Όποτε μιλάμε για τον Γιαννούλη Χαλεπά αναφερόμαστε έμμεσα στην Τήνο και όποτε μιλάμε για την Τήνο μοιραία αναφερόμαστε στην Τέχνη και μάλιστα στην μακραίωνη γλυπτική της παράδοσης. Δεν θα ήταν πλεονασμός αν υπενθυμίζαμε ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς μαζί με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο ή τον Νίκο Σκαλκώτα, είναι ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός στον 20ο αιώνα και ένας από τους σκαπανείς του ευρωπαϊκού μοντερνισμού» αναφέρει ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» κ. Εμμανουήλ Σώχος μιλώντας για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην γενέτειρα του μεγάλου καλλιτέχνη. «Περισσότερο από φολκλορικές εκδηλώσεις μνήμης φιλοδοξούμε να αναδείξουμε θέματα ιστορίας και πολιτισμού που επιτρέπουν στην νεοελληνική τέχνη να συνοδοιπορεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι το βαθύτερο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης και της παρακμής» τονίζει ο κ. Σώχος και επισημαίνει «εμείς, ομνύουμε για να ξορκίσουμε το κακό, όπως θα ήθελε ο Οδυσσέας Ελύτης, στον μπάρμπα Γιαννούλη και στο πολυσήμαντο – διαχρονικά επίκαιρο έργο του. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο Χαλεπάς των κοιμωμένων  γυναικών, ή η Μήδεια και η Αντιγόνη, που επιμένουν να φέρουν τον μύθο τους στα κράσπεδα του σήμερα, συγκροτούν τις πιο πειστικές αισθητικές αποδείξεις της συνέχειας του πολιτισμού μας».
 
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά του καλοκαιριού αρχής γενομένης στις 7 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη και περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
 
1.Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, στις 21.30, στον αύλειο χώρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
2.Τριπλή έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, στον Πύργο αιθ. Νικ. Γαΐτη, στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, στο Λιμάνι της Τήνου και στο Δήμο Βόλου, με τίτλο «Αναφορά στον Μπάρμπα Γιαννούλη». 
3.Έκθεση ζωγραφικής, με προσωπογραφίες, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στον Πύργο.
4.Εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής, Τηνίων καλλιτεχνών, στον Πύργο και στους Δήμους Ερμούπολης-Σύρου, Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού-Δάφνης. 
5.Παρουσίαση στις 6 Αυγούστου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, του ομότιτλου βιβλίου και ανάπτυξη του θέματος, «Ιδιοφυΐα και τρέλα, Βαν Γκογκ - Χαλεπάς ».
6.Παρουσίαση, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, του βιβλίου, του συγγραφέα Κώστα Δανούση, « ο Χαλεπάς μας ».
7.Στρογγυλή Τράπεζα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, « από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη ». Επιμέλεια, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ιστορικός τέχνης, Καθηγήτρια στο Παν/μιο Θεσ/κης.
8.Παρουσίαση στον Πύργο, στις 17 Σεπτεμβρίου του βιβλίου «τα Διμέτωπα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά» και διάλεξη της συγγραφέως, Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου, Καθηγήτριας στο Παν/μιο Αθηνών, με θέμα: «Η περίπτωση της Κοιμωμένης-μύθος, παραμύθι, επιμύθιο».
9.Παρουσίαση στο Auditorium του Υπουργείου Πολιτισμού των αποτελεσμάτων της μελέτης ανάδειξης και αποκάλυψης των καλλιτεχνικών γραφημάτων, στα εσωτερικά επιχρίσματα, του σπιτιού-Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά.
 
Μια καλή ευκαιρία για ένα σύντομο ταξιδάκι στην γειτονική Τήνο και τον υπέροχο Πύργο της, χωριό του Γιαννούλη Χαλεπά, όπου βρίσκεται το σπίτι και το Μουσείο του μεγάλου Τήνιου καλλιτέχνη.