Η νεκρόπολη της Ρήνειας στο επίκεντρο αρχαιολογικής έρευνας

Η νεκρόπολη της Ρήνειας στο επίκεντρο αρχαιολογικής έρευνας

 

 

Φωτογραφία: airphotos/ Μπίρης Κυπριανός
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, έλληνες και ιταλοί επιστήμονες λαμβάνουν δράση σε μια αρχαιολογική αποστολή στη Ρήνεια.
 
Κύριοι στόχοι της έρευνας είναι η νεκρόπολη της Ρήνειας και τα ερείπια του ναού που έχουν ταυτοποιηθεί ως Αρτεμίσιο, με στόχο την διεξοδική τεκμηρίωση – ταυτοποίηση των λειψάνων, ενόψει ανασκαφής που προβλέπεται να γίνει του χρόνου.
 
Η έρευνα σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διεξαχθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ο Δήμος Μυκόνου, μετά από αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα καλύψει τα έξοδα φιλοξενίας των 15 διακεκριμένων Ιταλών Επιστημόνων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν. 
 
Κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου όταν οι Αθηναίοι αποφάσισαν να μην γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς στο ιερό νησί της Δήλου, η Ρήνεια μετατράπηκε σε απέραντη νεκρόπολη. Το νησί λειτουργούσε ως θεραπευτήριο στο οποίο κατέληγαν οι βαριά άρρωστοι που δεν επιτρεπόταν πλέον να παραμένουν στην Δήλο. Μετά την παρακμή της Δήλου η Ρήνεια εγκαταλείφθηκε.