(ΦΩΤΟ) Energy Observer: Το πιο φουτουριστικό - ενεργειακό σκάφος όλων των εποχών έπιασε Μύκονο!

(ΦΩΤΟ) Energy Observer: Το πιο φουτουριστικό - ενεργειακό σκάφος όλων των εποχών έπιασε Μύκονο!

 

 

 

Έδεσε το μεσημέρι στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου το εντυπωσιακό καταμαράν Energy Observer. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος υδρογόνου στον κόσμο. Το πλοίο με 6μελές πλήρωμα εκτελεί πειραματικό ταξίδι και η κοσμοπολίτισσα Μύκονος δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο τον προορισμών που θα επισκεφθεί. 

Το ιδιόμορφο πλοίο κινείται εξ ολοκλήρου από την ενέργεια που δίνουν μπαρατίες υδρογόνου, οι οποίες τροφοδοτούνται διαρκώς από την σύζευξη των πολλών φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει, καθώς και δύο μικρών ανεμογεννητριών. Εναλλακτικά μπορεί να κινηθεί και με την βοήθεια του ανέμου, ενώ συγκεντρώνει ενέργεια και από τον ήλιο.

Το μήκος του σκάφους είναι 30 μέτρα, το πλάτος του 12 και το βάρος του 28 μετρικοί τόνοι. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 12 ναυτικά μίλια την ώρα, ωστόσο, η ταχύτητα πορείας του είναι τα 5 ναυτικά μίλια. Διαθέτει κέντρο ελέγχου ενέργειας και όλα στα σύγχρονα μέσα ασφαλείας και θεωρείται σκάφος παντός καιρού. Διαθέτει επτά καμπίνες στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν με άνεση 16 άτομα.

Το εντυπωσιακό Energy Observer όχι μόνο τραβάει τα βλέμματα αλλά συναρπάζει και ως προς την ιστορία του. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό σκάφος παλιό ιστιοφόρο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ που κατασκευάστηκε στον Καναδά το 1983 και στην συνέχεια αγοράστηκε από τους Γάλλους οι οποίοι το ανακατασκεύασαν προκειμένου να αποδείξουν πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν και στη ναυτιλία, δίνοντας κίνηση στα σκάφη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος ή σωματιδίων.

Σκοπός του εξάχρονου πειραματικού ταξιδιού του πλοίου είναι να βελτιστοποιηθούν οι τεχνολογίες του και να προωθηθούν λύσεις για «απεξάρτηση» στον μέγιστο δυνατό βαθμό της χρήσης πετρελαίου για την κίνηση των σκαφών.

Φωτογραφίες: Nikolaos Hris. Vardalahos
Φωτογραφία εξωφύλλου: Optimistdaily.com