ECOMOBILITY: Μετακινήσεις φιλικότερες στο περιβάλλον και στους πολίτες από μαθητές του Γυμνασίου

ECOMOBILITY: Μετακινήσεις φιλικότερες στο περιβάλλον και στους πολίτες από μαθητές του Γυμνασίου

 

 

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη πιο φιλικών στο περιβάλλον και στους πολίτες μετακινήσεων, παρουσίασαν πρόσφατα μαθητές του Γυμνασίου Μυκόνου, στα πλαίσια του προγράμματος ECOMOBILITY. Το πρόγραμμα αφορά την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με τα πραγματικά προβλήματα των μετακινήσεων στο νησί. 
 
Βγαίνοντας με πιο κριτική ματιά στους δρόμους, στο πλαίσιο της εργασίας, αποτύπωσαν την σημερινή κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Μυκόνου και κατέγραψαν μια σειρά προβλημάτων που χρίζουν βελτίωσης. Παράλληλα διαμόρφωσαν μια σειρά από προτάσεις τις οποίες και παρουσίασαν ενώπιον του Δημάρχου και μελών του Δ.Σ., φορέων του νησιού, πολιτών και συμμαθητών τους, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης της κοινωνίας προς τις ασφαλείς και «πράσινες» μετακινήσεις. 
 
Η παρουσίαση περιλάμβανε μια σειρά από slides με καταγεγραμμένα προβλήματα που εντόπισαν τα παιδιά στους δρόμους της Μυκόνου, όπως ελλιπής σηματοδότηση, απουσία πεζοδρομίων, στενούς δρόμους, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, απουσία κανόνων ασφαλείας από τους οδηγούς, όπως απουσία χρήσης κράνους σε δίτροχα και ζώνης ασφαλείας σε αυτοκίνητα. Επιπλέον θέματα –συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι το νησί δεν είναι φιλικό στα ΑΜΕΑ, κατάληψη δρόμων ή δημοσίων χώρων από επιχειρήσεις (με γουρούνες, μηχανάκια, τραπεζάκια κλπ.), δυσκολία έως αδυναμία μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών ειδικά το καλοκαίρι. 
 
Για πιο άνετες μετακινήσεις ακόμη και με ποδήλατο, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κάποιες προτάσεις που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα προκειμένου η Μύκονος να γίνει ένα νησί πιο φιλικό προς τους πεζούς, αλλά και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς με αντίστοιχη ευαισθησία προς το περιβάλλον. 
 
Μερικές από αυτές είναι η δημιουργία ποδηλατόδρομου με την μονοδρόμηση του μικρού περιφερειακού περιμετρικά της Χώρας, από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Ορνό, αλλά και στον δρόμο Χώρας Άνω Μεράς, με χώρους στάθμευσης των ποδηλάτων στο παλιό και νέο λιμάνι. Την δημιουργία πεζοδρομίων, την ορθή σήμανση του οδικού δικτύου, την συντήρηση των σημάτων οδικής κυκλοφορίας, ανάπτυξη της αστικής συγκοινωνίας και σε άλλες περιοχές με μικρότερα και υβριδικά λεωφορεία, αλλά και πιο τακτική θαλάσσια συγκοινωνία που θα συνέδεε την Χώρα με πολλές παραλίες. 
 
Παράλληλα κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα επαρκούς αστυνόμευσης αλλά και για την ευαισθητοποίηση των οδηγών με προγράμματα ενημέρωσης για την ανάπτυξη οδικής παιδείας. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους και μοίρασαν αυτοσχέδια ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους. 
Ανάμεσα στις προτάσεις των μαθητών περιλαμβάνεται και διαπλάτυνση με νόμο – τροπολογία ειδικά για την Μύκονο, που να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων για όσα μέτρα απαιτούνται, ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι στα σημεία που επιβάλλεται. 
 
Αναφορικά με τα πεζοδρόμια που έχουν μετατραπεί σε κήπους, τα παιδιά προτείνουν τα δέντρα αυτά να μεταφερθούν σε ένα πάρκο αναψυχής που θα μπορούσε να λειτουργεί με την κατάλληλη διαμόρφωση ως πάρκο οδικής κυκλοφορίας. 
 
 
Ομάδα Ecomobility Γυμνασίου: 
Σαμιωτάκης Ευάγγελος, Σελίμι Σαμπίνα, Σιναμόγλου Μαρίνα, Σιώκου Ειρήνη, Σουμπάσι Φαμπιάνα, Σταφέτα Νεφέλη, Χοτζάι Αουρόρα. Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος ήταν η κα Όλγα Παυλίδη και εκπρόσωπος του Δήμου Μυκόνου ο κ. Γεώργιος Ρουσσουνέλος. 
 
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου, των Επιτροπών Οργάνωσης της εκστρατείας ECOMOBILITY και της εκστρατείας FREE ECOCITY σε συνεργασία με Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι μια μέρα προ της επίσημης παρουσίασης, οι μαθητές με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους προσκεκλημένοι του MYKONOS FM 981 μίλησαν για την εργασία και τις εμπειρίες τους καθόλη την διάρκεια της έρευνας για το συγκεκριμένο project.