Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό η Α' φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό η Α' φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα εγκαίνια της Α’ φάσης της Ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, πραγματοποίησε σήμερα στην Σύρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Υποσταθμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.
 
«Το έργο αυτό εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών μας με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά είναι σημαντικό συνολικότερα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι, μέσα από την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου, στην πραγματικότητα επιτυγχάνουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα» ανέφερε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε «Επιτυγχάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξοικονόμηση κόστους μάλλον για την παραγωγή ενέργειας, ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική και βεβαίως, όλα αυτά μαζί σημαίνουν πάρα πολλά τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας».
 
 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο διττό χαρακτήρα του έργου, αυτόν της ανταποδοτικότητας παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας και από τα νησιά προς το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
 
 
«Οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Και αυτή η νέα εποχή, είναι και μια εποχή σημαντικών επενδύσεων, που θα συμβάλλουν, ώστε τα νησιά μας να γίνουν αναπτυξιακός πυλώνας. Τα νησιά μας να μην εξαντλούν τη δυναμική τους και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στον Τουρισμό, αλλά να αποτελέσουν και αναπτυξιακό πυλώνα, όχι μόνο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά για το σύνολο της οικονομίας. Για να το εξηγήσω, είναι προφανές ότι αυτές οι διασυνδέσεις είναι αμφίδρομες, είναι διπλής κατεύθυνσης. Δεν φέρνουν ρεύμα μονάχα από την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να στέλνουν και ρεύμα στην ηπειρωτική χώρα, πράγμα το οποίο, εφόσον έχει ξεκινήσει η υλοποίηση -και με διαβεβαιώνουν όλοι ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς- ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». 
 
 
«Εμβληματικό έργο», στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, χαρακτήρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. 
 
Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας πως το έργο συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα κτίρια κ.λ.π. είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα 10- 15 χρόνια. Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισήμανε ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ.
 
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μείγματος βασίζεται στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποτελεί υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές, υπογράμμισε ο Υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπόρο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων με τους καταναλωτές να έχουν κεντρικό, ενεργό ρόλο. 
 
Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, τόνισε ότι η Α΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται υπό τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, με το Δημόσιο ως βασικό μέτοχο και την State Grid of China ως στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας. Σημείωσε ότι η τρέχουσα Διοίκηση που  ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους που υπερέβαλαν εαυτούς, ολοκλήρωσε το έργο  σε επτά μήνες, ξεπερνώντας προβλήματα διοικητικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα. «Είναι ένα παράδειγμα πως γίνεται κι αλλιώς, πως δηλαδή μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να επιταχύνει τα έργα, να λειτουργήσει αποδοτικά και να συμβάλει έτσι  στην ανάπτυξη της οικονομίας», κατέληξε.
 
Με την ηλέκτριση της Σύρου, της Πάρου και σύντομα της Μυκόνου κλείνει η Α’ Φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη Β’ Φάση που προβλέπει αφενός την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου-Τήνου και Άνδρου-Λιβαδιού (Εύβοια).
 
Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση κατά δυο χρόνια της Γ’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων (που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου), ώστε το έργο να περατωθεί το 2020 αντί για το 2022.  
 
Με την ολοκλήρωση και της Γ΄ Φάσης θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, με τη σωρευτική εξοικονόμηση πόρων να υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας, εξασφαλίζεται δε πλήρης αξιοπιστία τροφοδότησης μεγάλου μέρους των Κυκλάδων.
 
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να εντάξει στο μακροχρόνιο προγραμματισμό των έργων του (όπως αυτός αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2028) και τη Δ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.
 
Πηγή Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti