Μομφή προς την Κομισιόν για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι έτοιμοι να καταθέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Μομφή προς την Κομισιόν για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι έτοιμοι να καταθέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

 

 

 
Προειδοποίηση για μομφή προς την Κομισιόν σε περίπτωση που επιδιώξει να περάσει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη, απεύθυνε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. "Μην τολμήσετε να αγνοήσετε την γνώμη των πολιτών και επιτρέψετε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507". Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μομφή κατά της Κομισιόν, σε μια τέτοια περίπτωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγελος, απευθυνόμενος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου,  την Δευτέρα 10 Μαρτίου, στον παρόντα Ευρωπαίο Επίτροπο Tonio Borg - που έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο. 
 
 
«Υπάρχει σαφής και ισχυρή αντίθεση στην έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού που εκφράζεται τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. 19 κράτη μέλη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εναντιώθηκαν στο “άνοιγμα της πόρτας” στα μεταλλαγμένα, μόνο 5 ήταν υπέρ, και 4 απείχαν. Έχει, όμως, προηγηθεί και απορριπτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την έγκριση της καλλιέργειας. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών αντιτίθεται αποφασιστικά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη. Καλούμε την Κομισιόν να μην περιφρονήσει την ισχυρή και δημόσια αντίθεση που εκφράζεται τόσο θεσμικά, όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης, και να αποσύρει την πρότασή της, διαφορετικά η ομάδα των Πράσινων θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της, όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει . Και διαβεβαιώνουμε την Κομισιόν ότι ήδη έχει ξεπεραστεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών ευρωβουλευτών (77 απαιτούνται) για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην Κομισιόν. Το εξωθεσμικά και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να επικρατήσουν της προάσπισης της υγείας, του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Δεδομένης της σημασίας του θέματος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, η Ομάδα των Πράσινων και ο Νίκος Χρυσόγελος το έχουν ανακινήσει πολλές φορές, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.