Υποδοχή του ιστορικού πλοίου Ευαγγελίστρια στη Μύκονο - ΦΩΤΟ

Υποδοχή του ιστορικού πλοίου Ευαγγελίστρια στη Μύκονο - ΦΩΤΟ

Με ούριο άνεμο έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου το πλωτό μουσείο "Ευαγγελίστρια" στο λιμάνι της Μυκόνου.

Το ξύλινο σκαρί που κυριάρχησε στα ταξίδια Πειραιά - Μυκόνου τον προηγούμενο αιώνα κοσμεί πλέον τον μώλο των Δηλιανών και αγναντεύει αγέρωχα το νησί που υπηρέτησε πιστά επί δεκαετίες, με φουρτούνες και μπονάτσες. 

Κατά την είσοδό του στο λιμάνι το συνόδευσαν πλωτά σκάφη του λιμενικού, όπως και ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη που βρέθηκαν περί τις 7:30 το απόγευμα στο παλιό λιμάνι.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς υποδέχθηκε το όμορφο σκαρί μαζί με μέλη της οικογένειας Μπόνη στην οποία ανήκε στο παρελθόν, τον υπεύθυνο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου Φίλιππο Μενάρδο, την Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Μ. Ελένη Καλπουρτζη, την Πρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑΜ Ανδριανή Κουφού και πολλούς Μυκονιάτες και μίλησε για την επιστροφή του στο MykonosDaily.gr

Tο "Eυαγγελίστρια" ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1939 από τον καραβομαραγκό Mαυρίκο και τα παιδιά του, για λογαριασμό του Mυκονιάτη καραβοκύρη Aντώνη K. Mπόνη. 
Έχει χωρητικότητα 90 τόνων περίπου, ολικό μήκος 20m και πλάτος 6,38 m. Φέρει 2 ιστούς και πανιά: μπούμα με πίκι, αράπη και φλόκο, συνολικής επιφάνειας 220m2. 
Eίναι κατασκευασμένο για μακρινά ταξίδια με πανιά και αυτό καθορίζει τη μορφή του. 
Eίναι στελάδο, με ικανή καμπύλωση στην κουβέρτα για να διώχνει τα νερά από τις ισχυρές θάλασσες, με ξωκλάδισμα στην πλώρη και ελαφρά μάγουλα , ενώ στην πρύμνη η στέλα του αφήνει λίγα απόνερα. 
Eίναι προσεγμένο στις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και πολλές από αυτές δεν εφαρμόζονται πια. 
H αίσθηση της καλής πλευστότητας είναι έντονη στη μορφή του σκάφους, ενώ το σχήμα του παρουσιάζει κλασικές ναυπηγικές αναλογίες. 
Το πλοίο χρησιμοποιούνταν για να εκτελεί μεταφορές, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου, ενώ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της Μυκόνου κατά τον προηγούμενο αιώνα.
 
Το ιστιοφόρο αποτελεί συνιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου

Δηλώσεις για την άφιξη του "Ευαγγελίστρια" έκανε στο φακό του MykonosDaily και ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκέλος ο οποίος επέβαινε στο πλοίο κατά το ταξίδι επιστροφής του.