Η Μύκονος υποδέχεται το απόγευμα το ιστορικό πλοίο «Ευαγγελίστρια»

Η Μύκονος υποδέχεται το απόγευμα το ιστορικό πλοίο «Ευαγγελίστρια»
Το απόγευμα φτάνει στο λιμάνι της Μυκόνου το «Ευαγγελίστρια» ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα σκαριά τύπου «πέραμα».
Το ξύλινο σκαρί που σήμερα αποτελεί πλωτό μουσείο μετά από πολύμηνη επισκευή του επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο λιμάνι του νησιού, όπου και θα παραμείνει.
 
Το "Ευαγγελίστρια" στο πέρασμά του από το στενό της Κύθνου
 
Το ταξίδι του Ευαγγελίστρια ξεκίνησε στις 6:15 σήμερα τα χαράματα από το Φλοίσβο και αυτή τη στιγμή περνά το στενό της Κύθνου. To MYKONOSDAILY.GR επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Νίκο Γκέλο που συνοδεύει το πλοίο στο ταξίδι επιστροφής στο νησί μας. Όπως μας ανέφερε η ώρα άφιξης του ιστορικού σκαριού στο λιμάνι της Μυκόνου υπολογίζεται περί τις 19:30 - 20:00μ.μ. Το πλοίο θα δέσει στο μώλο των Δηλιανών. 
 
Ο αντιδήμαρχος κ. Γκέλος με τα μέλη του πληρώματος εν πλω
 
Το "Ευαγγελίστρια" είναι ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα σκαριά τύπου "πέραμα". Ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1940 από τον περίφημο καραβομαραγκό Μαυρίκο για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Μπόνη. Εχει μεταφορική ικανότητα 90 τόννων, μήκος 20,15 μ., πλάτος 6,40 μ. και ιστία συνολικής επιφάνειας 220 τετραγωνικών μέτρων. Το πλοίο εκτελούσε μεταφορές εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου.
 
Το παραδοσιακό σκαρί δεμένο στο λιμάνι του Φλοίσβου λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μύκονο
 
Ιστορικά η “Ευαγγελίστρια” ανήκει στα τέλη της περιόδου κατασκευής των μεγάλων ιστιοφόρων και είναι το τελευταίο ιστιοφόρο «πέραμα» κατασκευασμένο στη Σύρο, το οποίο έχει διασωθεί. Χαρακτηριστικό της ιστορικής του αξίας είναι ότι ο καθηγητής του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Nova University της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Peter Throckmorton, που ταξίδεψε με το "Ευαγγελίστρια" για να το μελετήσει, υποστήριζε ότι τα σκάφη τύπου «πέραμα» αντλούν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και ότι μια παράδοση 3.000 ετών θα τελειώσει όταν εξαφανιστεί και το τελευταίο "πέραμα".
 
Το πλοίο αποτελεί συνιδιοκτησία του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου.