Στιγμές πολιτισμού: Ανθρωπογεωγραφία της Μυκόνου και της Δήλου στη Δημοτική Πινακοθήκη

Στιγμές πολιτισμού: Ανθρωπογεωγραφία της Μυκόνου και της Δήλου στη Δημοτική Πινακοθήκη

 

Στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Ματογιάννι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας και η επίσημη παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Μυκόνου με την ΚΔΕΠΠΑΜ, με τίτλο “ΤΑ ΈΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”. 
 
Η έκδοση του Δήμου Μυκόνου αποτελεί μια πολύτιμη καταγραφή της ενεργής και παραγωγικής ανθρωπογεωγραφίας της Μυκόνου και της Δήλου. Οι κάτοικοι της Μυκόνου και της Δήλου πρωταγωνιστούν εν ώρα εργασίας. Συνεχίζουν να ασχολούνται με τη γη, τη θάλασσα και να συσχετίζονται ουσιαστικά με το φυσικό τους περιβάλλον, όπως έκαναν με την ίδια επιμονή και οι πρόγονοί τους.  Δεν αποκόπτονται από τον τόπο τους  και τις παραδόσεις του αλλά ενδυναμώνουν την τοπική τους ταυτότητα. 
 
Παράλληλα, το φωτογραφικό λεύκωμα “Τα έργα των ανθρώπων” αποτυπώνει με σοφία μέσα από τα μάτια του φωτογράφου την αθέατη φωτεινή πλευρά της Μυκόνου. Η φωτογραφική ενότητα αγκαλιάζει παραδοσιακές ασχολίες και επαγγέλματα που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
 
Οι φωτογραφίες αποτελούν ένα οδοιπορικό του τρόπου ζωής των Μυκονιατών που επιμένουν κόντρα στην εξέλιξη των καιρών. Το σαγηνευτικό φως που επικρατεί στη Μύκονο χαμηλώνει σε ένταση και επιτρέπει στο θεατή να παρατηρήσει τα στοιχεία εκείνα που κατακλύζουν την καθημερινότητα των εργασιών μέσα από τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών Μυκονιατών.  
 
Την έκθεση επιμελήθηκε, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων κα. Ίρις Κρητικού, η οποία μετακινεί τις εικόνες αθόρυβα μέσα στον χρόνο θησαυρίζοντας έτσι τον πυρήνα του βιβλίου. 
 
Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς παρουσία της Προέδρου κ. Ανδριανής Κουφού και μελών της Δημοτικής Επιχείρησης, του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.
 
Ο κ. Κουκάς επιβράβευσε την ΚΔΕΠΠΑΜ και τα στελέχη της για την θαυμάσια πρωτοβουλία, καθώς και τον φωτογράφο κ. Βασίλη Βρεττό και την κα. Ίριδα Κρητικού για το άψογο αποτέλεσμα.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.
 
Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς (δεξιά) και η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κ. Κουφού (αριστερά) με τον Βασίλη Βρεττό και την Ίριδα Κρητικού