Φόβοι για μείωση επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και

Φόβοι για μείωση επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και

 

 

Καμπανάκι κινδύνου από τους αιρετούς των νησιών για ενδεχόμενη μείωση των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών γραμμών υπό τις επιταγές της τρόικας. Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,  ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Δεκαβάλλας, μιλά για "απαράδεκτη απαίτηση" που τυχόν ικανοποίηση της θα οδηγήσει στον "μαρασμό των νησιών μας". 
 

Όπως αναφέρει ο κ. Δεκαβάλλας η επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθεί, αλλά θα πρέπει  να ενισχυθεί περαιτέρω, προς όφελος όχι μόνο των νησιωτικών μας κοινωνιών, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.
 

"Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε διεκδικήσει με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι ενδεικτικά το μεταφορικό ισοδύναμο, την ανάπτυξη ενός δικτύου ακτοπλοϊκών γραμμών, το οποίο θα οδηγούσε στην άρση της απομόνωσης των νησιών μας. Δυστυχώς και η οικονομική κρίση αναίρεσε τις προσπάθειές μας αυτές. Παρά τις δυσκολίες, σας καλούμε να μην ενδώσετε στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά να ενισχύσετε με κάθε θυσία την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, τόσο με τα τοπικά και περιφερειακά τους διοικητικά κέντρα , όσο και με την πρωτεύουσα της χώρας.  Σε αντίθετη περίπτωση οι νησιώτες θ΄ αντιδράσουν δυναμικά, διότι θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους, ότι η δυνατότητα επικοινωνίας είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης για εμάς" τονίζει ο κ. Δεκαβάλλας. 
 

Το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου δηλώνει αντίθετο και ως προς την μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων των πλοίων, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιδεινώσει  το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτεργάτες και θα μειώσει τις προϋποθέσεις της ασφαλούς ναυσιπλοΐας. 
 

Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Δεκαβάλλας, τυχόν δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά μας. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία οι τοπικές μας κοινωνίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για την οικονομική και κοινωνική τους ανάκαμψη. 
 

Τέλος ζητά από τον Υπουργό να μην ενδώσει στις απαιτήσεις της τρόικας και να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των νησιωτών και της ακτοπλοϊας, προς όφελος τόσο της τοπικής, όσο κυρίως και της εθνικής μας οικονομίας.