«Σε διάλυση οδηγεί η απόφαση της ΕΠΟ, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο»

«Σε διάλυση οδηγεί η απόφαση της ΕΠΟ, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο»

 

 

 

 
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Η ερώτηση αφορά την απόφαση της ΕΠΟ σχετικά με τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων. Η απαίτηση για καταβολή εφάπαξ των χρεών που προέκυψαν από προηγούμενες συμμετοχές τους σε εθνικές κατηγορίες που αντιστοιχούν σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ, χαρακτηρίζεται ως «χαριστική βολή» για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τον κ. Αυγενάκη. 
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου «Τη χαριστική βολή σε σωματεία και παράγοντες που με καθημερινό αγώνα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το άθλημα μέσα στις τοπικές κοινωνίες δίνει, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΠΣ Ηρακλείου, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με την απαίτησή της να καταβάλλουν εφάπαξ τα χρέη που προέκυψαν από προηγούμενες συμμετοχές τους σε εθνικές κατηγορίες που αντιστοιχούν σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ.
 
Έτσι, τα σωματεία τα οποία οφείλουν χρήματα στην ΕΠΟ, εφόσον δεν τα καταβάλλουν, θα μείνουν εκτός διοργανώσεων για τη ποδοσφαιρική περίοδο 2017-18, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε να αποδεσμεύουν ή να αποκτούν ποδοσφαιριστές. Η απόφαση αυτή επιπλέον, δεσμεύει και τα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν οφείλουν, αλλά έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με ποδοσφαιριστές από τα σωματεία που χρωστούν και δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους.
 
Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν,  αντιμετωπίζουν δεκάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα, που κινδυνεύουν με αφανισμό, με νέους παράγοντες να βρίσκονται αντιμέτωποι με παλαιότερα χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. 
 
Ενώ η στήριξη της Πολιτείας στον αθλητισμό είναι ανύπαρκτη και τα οικονομικά προβλήματα γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερα, είναι ενδεδειγμένο να διακανονιστούν τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων, όπως έγινε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως γίνεται με χιλιάδες συμπολίτες μας που δύσκολα ανταποκρίνονται  στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
 
Κατόπιν αυτών,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να διευκολυνθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία,  με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους στην ΕΠΟ μέσω δόσεων;»