Εικαστικό αφιέρωμα στην Μαίρη Παρασκευά φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη

Εικαστικό αφιέρωμα στην Μαίρη Παρασκευά φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη

 

 

Εικαστικό αφιέρωμα με φωτογραφίες ντοκουμέντο της Μαίρης Παρασκευά φιλοξενεί αυτό το διάστημα ηΔημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου. Η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στα οποία καταγράφονται στιγμές και όψεις από τους τρεις κόσμους της Μυκονιάτισσας στην καταγωγή Μαίρης Παρασκευά που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Μαίρη Παρασκευά γεννήθηκε στη Μύκονο το 1882.Ο πατέρας της Νικόλαος Γρυπάρης, από παλιά Μυκονιάτικη οικογένεια, ήταν ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης σιτηρών στην Οδησσό, κοσμοπολίτικη πόλη της Μαύρης Θάλασσας με αξιόλογο τότε ελληνικό πληθυσμό. Η οικογένεια ζούσε στη Μπαράνοφκα στο 120.000 στρεμμάτων πατρικό κτήμα στη Βολινία της Κριμαίας.

Η Μαίρη Γρυπάρη άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία σε νεαρά ηλικία, και οι φωτογραφίες της την καθιστούν την πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο. Το 1903 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Παρασκευά, πολιτικό μηχανικό με επαγγελματική βάση την Αλεξάνδρεια. Τα προπολεμικά χρόνια ταξίδεψε ευρύτατα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διατηρώντας πάντα μια δεύτερη κατοικία στη Μύκονο.
 
Το φωτογραφικό έργο της Μαίρης Παρασκευά δεν πρωτοτύπησε καλλιτεχνικά, όπως αναφέρει ο φωτογράφος, συγγραφέας και μελετητής της φωτογραφίας Γιάννης Σταθάτος και συνεχίζει,  χαρακτηρίζεται όμως συχνά από αδιαμφισβήτητη ζωντάνια και φρεσκάδα. Συμπεριλαμβάνει λήψεις από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και πολλές θαλασσινές εικόνες. Σημαντικότερη μάλλον είναι η καταγραφή της ζωής στην προεπαναστατική Κριμαία, σκηνές από το οικογενειακό της περιβάλλον και τη ζωή στη εξοχή και την πόλη. Οι πολυτιμότερες θυμίζουν τον λυρισμό και νεανικό ενθουσιασμό των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue, σημειώνει.
 
Η έκθεση αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου με το Μουσείο Μπενάκη και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 10 Αυγούστου.