Φωτορεπορτάζ - Με ευλάβεια και τιμές η Κάθοδος της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Τουρλιανής στην χώρα

Φωτορεπορτάζ - Με ευλάβεια και τιμές η Κάθοδος της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Τουρλιανής στην χώραΜε ευλάβεια και κάθε επισημότητα και με παρούσια πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε και φέτος το πολυαιώνιο έθιμο της καθόδου της Ιεράς Εικόνας της Παναγιάς Τουρλιανής στην χώρα. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β' στην οποία παρευρέθηκαν η δημαρχεύουσα κα Γρυπάρη, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κουκάς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορείς του νησιού, ξεκίνησε η πομπή με την συμμετοχή πλήθος κόσμου που συνόδευσε κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Μυκόνου την Παναγιά στην χώρα.

 

Μετά από περίπου δύωρη διαδρομή, η πομπή έφτασε στην χώρα που σημαιοστολιγμένη από στεριάς και με καϊκια και καπνογόνα διά θαλάσσης υποδέχθηκε την Ιερή Εικόνα.

 

Για πρώτη φορά φέτος είχε στηθεί στον γιαλό εξέδρα με κόκκινο χαλί για την δοξολογική δέηση και την ομιλία της δημαρχεύουσας και του κ.κ. Δωροθέου.

 

Η εικόνα της Παναγιάς φιλοξενείται φέτος στην Αγία Κυριακή, ενώ από τον ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Περισσού με την άδεια του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, ο αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης μετέφερε για προκύνηση στο νησί, τα λείψανα των Αγίων Θεοδώρων, τα οποία σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται στο Ναό των Αγίων Σαράντα όπου θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με λιτάνευση των Εικόνων.

 

Κατά την ομιλία της η κα Γρυπάρη αναφέρθηκε στο έθιμο που θεσπιστηκε και αδιάκοπα συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την αγάπη των Μυκονιατών και τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε στα παιδιά μας τα καλά που πήραμε από τους προγόνους μας και να τα παροτρύνουμε να συνεχίσουν τις παραδόσεις μας στο πέρασμα των χρόνων.

 

Επίσης ανέφερε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από αμφισβήτηση θεμελιωδών αξιών και αρχών του λαού μας και επεσήμανε «οι Μυκονιάτες ξέρουμε να σεβόμαστε και δεν λησμονούμε την τιτάνια προσφορά της εκκλησίας μας για την διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Αναφερόμενη στους ανθρώπους που δοκιμάζονται αυτή την εποχή ανέφερε ότι πολιτεία και εκκλησία συμπορεύονται για να στηρίξουν όλους εκείνους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
 
 
"Η υποδοχή αυτού του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας αποδικνύει για μια ακόμη φορά πως οι Μυκονιάτες κρατάμε άσβεστη στην καρδιά μας την φλόγα της Παναγιάς» τονίζοντας ότι η Τουρλιανή μεταφέρετε σήμερα για να σταθεί δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και να προσφέρει πίστη, ελπίδα, πνευματική ανακούφιση και ψυχική ανάταση» κατέληξε η κα Γρυπάρη.
 
 
Στην κλοπή των ταμάτων που έγινε προ μηνών στο Μοναστήρι της Τουρλιανής αναφέρθηκε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δωρόθεος. "Πληγωμένη η Παναγιά κατεβαίνει στη χώρα από τα βέβηλα χέρια που προ μηνών θέλησαν με τρόπο απαράδεκτο και ασεβή να αφαιρέσουν τα ιερά αναθήματα, τα οποία οι πρόγονοί μας είχνα αφιερώσει σε αυτήν μεταξύ των οποίων χρυσό αρχιερατικό εγκόλπιο ανάθημα ευλάβειας του Μακαριστού Δωροθέου Α’ Στέκα" επεσήμανε. 
 
 
Εξήρε την κα Γρυπάρη για την λαμπρή τελετή, ευχαρίστησε τον Μυκονιάτη δωρητή που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος και ο οποίος προσέφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην εκκλησία, ενώ αναφέρθηκε και σοτ φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Ο κ. Δωρόθεος έκανε ειδική μνεία στην προσφορά του Μοναστηριού στον Δήμο και την τοπική κοινωνία με την δωρεά των οικοπέδων για την ανέγερση του δημοτικού της Άνω Μεράς, την δημιουργία του γηπέδου και την σημερινή ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου με την χρηματική δωρεά της κας Παναγιώτας Χανιώτη.
 
 
Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ευχόμενος να  διεξαχθούν σε ένα πνεύμα καταλαγής και αγάπης μεταξύ όλων, των ενδιαφερομένων και των υποψηφίων "διότι νομίζω ότι στόχος όλων μας δεν είναι η καρέκλα και η εξουσία, πρεπει να είναι η αγάπη για την Μύκονο πρέπει να είναι η φροντίδα και η μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων της αλλά και για την περαιτέρω προβολή και άνοδο και ανάπτυξή της, αφού αυτά τα οποία όσοι προοδοιπόρησαν άφησαν οφείλουμε να τα αυξήσουμε και να τα διατηρήσουμε" κατέληξε.
 
 
Η Εικόνα της Παναγιάς θα παραμείνει για προσκήνυση στην Αγία Κυριακή μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε και θα επιστρέψει στο Μοναστήρι.
 
 
Πατήστε τις παρακάτω εικόνες για να δείτε σε μεγέθυνη πλούσιο φωτορεπορτάζ.