ΣΥΡΟΣ: Ο ιστορικός πλούτος της ελληνικής ακτοπλοϊας σε μια πολύμηνη έκθεση

ΣΥΡΟΣ: Ο ιστορικός πλούτος της ελληνικής ακτοπλοϊας σε μια πολύμηνη έκθεση

 

 

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού μας πλούτου και της άρρηκτης σχέσης της Σύρου με τη ναυτιλία και το εμπόριο, φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Ερμούπολη η έκθεση “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995”. Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2017»η έκθεση παρουσιάζει το πλήρες χρονικό της εξέλιξης της ελληνικής ακτοπλοΐας και συγκεκριμένα των δρομολογίων που είχαν αφετηρία τον Πειραιά, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και επί μισό αιώνα, μέχρι το 1995. Την εποχή όπου οι μετοχές εταιρειών της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας αρχίζουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο.
 
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύνολο σχεδόν των πλοίων πού πραγματοποίησαν δρομολόγια με αφετηρία τον Πειραιά στην προαναφερθείσα περίοδο, 144 συνολικά πλοία τα οποία παρουσιάζονται μέσα από μία σπάνια συλλογή φωτογραφικού και έντυπου υλικού που υπερβαίνει τις 1.000 εικόνες, ενώ παράλληλα αναφέρεται το πλήρες ιστορικό τους.
 
H έκθεση ξεκινά με τα τρία ακτοπλοϊκά πλοία NAYΣIKA, EΛENH και KOPYTΣA, τα μοναδικά που επιβίωσαν του Πολέμου και συνεχίζει με τις προσπάθειες πολλών επιχειρηματιών του χώρου που επιχείρησαν χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια να αποκαταστήσουν την επικοινωνία των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους αυτή, συνέβαλαν τα μέγιστα και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών μας ο οποίος εξελίχθηκε στην πορεία ένας από τους βασικούς “αιμοδότες” της ελληνικής οικονομίας.
 
Η έκθεση ακολουθεί την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή κ. Γεωργίου Μ. Φουστάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός πλοίων που παρουσιάζονται έχουν φωτογραφηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα.
 
Ο Γεώργιος Μ. Φουστάνος είναι από τους ανθρώπους που έχει συμβάλει αποφασιστικά στις γνώσεις μας για το έπος της ελληνικής ναυτιλίας. Η πρόσφατη βράβευσή του για το σύνολο του έργου του από το Propeller Club του Πειραιά, είναι μια σπουδαία αναγνώριση της προσφοράς του, η οποία συνεχίζεται και βαθαίνει χρόνο με το χρόνο. 
 
Την ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενεί η αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη μέχρι τις 10 Ιουνίου και από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου μεταφέρεται στην Έπαυλη Τσιροπινά. Το Φθινόπωρο, από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.