Κίνδυνος ρύπανσης από την προσάραξη φορτηγού πλοίου βόρεια της Μυκόνου - Μετέφερε καύσιμα και είδη λίπανσης

Κίνδυνος ρύπανσης από την προσάραξη φορτηγού πλοίου βόρεια της Μυκόνου - Μετέφερε καύσιμα και είδη λίπανσης

 

 

 

 
Προσάραξη του M/V“YUSUFCEPNIOGLU”, σημαίας Τουρκίας, με δεκατέσσερα (14) μέλη πληρώματος, σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βραχώδη περιοχή στις βόρειες ακτές  της Μυκόνου. Το πλοίο είναι έμφορτο με διακόσια τέσσερα (204) εμπορευματοκιβώτια και είχε αποπλεύσει από Σμύρνη Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι BISERTE Τυνησίας.
 
 
 
Άμεσα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πλωτό περιπολικό και ναυαγοσωστικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και υπηρεσιακό όχημα Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής.
 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος ο Πλοίαρχος του “YUSUFCEPNIOGLU”, σε επικοινωνία που είχε με το ΕΚΣΕΔ, δήλωσε ότι το πλοίο παρουσιάζει μικρή κλίση και ρήγμα στο πρωραίο στεγανό σύγκρουσης / δεξαμενή έρματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί εισροή υδάτων.
 
 
Αργότερα, ο Πλοίαρχος δήλωσε εγκατάλειψη του πλοίου από μέλη του πληρώματος, λόγω αύξησης της κλίσης και της επιδεινούμενης εισροής υδάτων, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι 6 Bf).
 
Έντεκα (11) από τα δεκατέσσερα (14)  μέλη του πληρώματος διεσώθησαν από ναυαγοσωστικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ακόμη μέλος πληρώματος από ιδιωτικό μέσο που συνέδραμε, υπό το συντονισμό του ναυαγοσωστικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Άπαντες οι διασωθέντες  μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου για την παροχή πρώτων βοηθειών (λόγω συμπτωμάτων υποθερμίας).
 
Οι εναπομείναντες δύο (02), Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, αρχικά παρέμειναν επί του πλοίου, με δική τους πρωτοβουλία, αναμένοντας οδηγίες της εταιρείας του πλοίου, αρνούμενοι να το εγκαταλείψουν, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις του Ελικοπτέρου SuperPumaτης Πολεμικής Αεροπορίας που ευρίσκετο στο σημείο. Ενώ το ελικόπτερο SuperPumaείχε αποχωρήσει από το σημείο, παραμένοντας σε ετοιμότητα στη Μύκονο, επιδεινώθηκε  απότομαη κατάσταση του πλοίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των δύο ναυτικών. Τελικώς, Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, παρελήφθησαν από Ελικόπτερο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συνέδραμε στην επιχείρηση.
 
Στην περιοχή του συμβάντος έχει παρατηρηθεί ρύπανση, περιορισμένης μέχρι στιγμής έκτασης, δεδομένου ότι το πλοίο φέρει ποσότητες καυσίμων κίνησης, diesel και λιπαντικών.
 
Στο σημείο παραμένουν ναυαγοσωστικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ιδιωτικό ρυμουλκό για παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης του πλοίου και της προκληθείσας ρύπανσης.
 
Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ενεργοποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης, ενώ παράλληλα στη Μύκονο μεταβαίνει εξειδικευμένο κλιμάκιο της ανωτέρω αρμόδιας Διεύθυνσης.
 
 
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποστέλλει ομάδα διερευνητών για τη διεξαγωγή τεχνικής διερεύνησης επί του ανωτέρω ναυτικού ατυχήματος, στο πλαίσιο  του Ν. 4033/2011 (ΦΕΚ Α΄ 264).
 
.Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες και video