«Το Κοινό και τα χρηστά ήθη. Μύκονος, 18ος-19ος αιώνας» σήμερα στην ΚΔΕΠΠΑΜ

«Το Κοινό και τα χρηστά ήθη. Μύκονος, 18ος-19ος αιώνας» σήμερα στην ΚΔΕΠΠΑΜ

 

 

Με την ομιλία του Δημήτρη Δημητρόπουλου «Το Κοινό και τα χρηστά ήθη. Μύκονος, 18ος-19ος αιώνας» το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαίου ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων που διοργανώνει η ΚΔΕΠΠΑΜ σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στο τέλος του χρόνου θα εκδοθεί τόμος που θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών των ιστορικών που συμμετείχαν στους δύο κύκλους μαθημάτων.
 
Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιστορικός και εργάζεται στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την ιστορία της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες με θέματα που αφορούν τη νεότερη ιστορία, καθώς και τα βιβλία "Η Μύκονος τον 17ο αιώνα. Γαιοκτητικές σχέσεις και οικονομικές συναλλαγές", "Ο πληθυσμός των νησιών του Αιγαίου κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας", κ.ά.
 
Η συνεργασία της ΚΔΕΠΠΑΜ με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και τον Δημήτρη Δημητρόπουλο ξεκίνησε την περίοδο 2010-2012 με τον εντοπισμό και την καταγραφή του Ιστορικού Αρχείου της Μυκόνου.
 
Το αρχειακό υλικό που εντοπίστηκε και καταγράφηκε από τον Δημήτρη Δημητρόπουλο και την ομάδα του συνιστά σπουδαιότατη ιστορική πηγή, που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει άγνωστη και αναξιοποίητη από την έρευνα.
 
Πρόκειται για σειρές τεκμηρίων που καλύπτουν μια ευρύτατη θεματολογία όπως, ενδεικτικά: το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου Μυκόνου και της πρώην Κοινότητας Άνω Μεράς κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, τη δημογραφική εξέλιξη, την οικιστική συγκρότηση στη Χώρα και στις εξοχές του νησιού, τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού, τη μετανάστευση των Μυκονιατών, τη δημόσια υγεία, τις απαρχές και την άνοδο της τουριστικής ανάπτυξης, τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές κ.λπ.